Privremeni premijer Tunisa položio zakletvu

Jomaa: Učinit ću sve što je u mojoj moći da se suočim sa izazovima, prevladam prepreke i obnovim stabilnost i sigurnost u Tunisu (EPA)

U Tunisu je novi privremeni premijer Mehdi Jomaa u petak položio zakletvu, prenose agencije

Njegov zadatak je da, nakon ostavke svog prethodnika Alija Larayedha, rukovodi državom do narednih izbora, izvještava AP.

Dosadašnja tuniska Vlada je pristala sići s vlasti, suočena sa političkom i ekonomskom krizom koja potresa ovu sjevernoafričku državu.

Politička nestabilnost

Mehdi Jomaa, raniji ministar industrije, obećao je kako će što je moguće prije formirati nezavisnu Vladu sastavljenu od tehnokrata.

„Učinit ću sve što je u mojoj moći da se suočim sa izazovima, prevladam prepreke i obnovim stabilnost i sigurnost u Tunisu“, izjavio je Jomaa u petak.

Tunižani su svrgnuli diktaturu 2011. godine, podstičući prodemokratske pokrete širom arapskog svijeta.

Njihovu tranziciju ka demokratiji su, međutim, omeli politička nestabilnost i ekonomski problemi. 

Nakon nemira izazvanih ubistvom dvojice sekularnih opozicionih političara i zahtjeva da odstupi jer je previše popustljiva spram tvrdolinijaša, Larayedhova stranka Ennahda je s glavnom opozicijskom strankom Nidaa Tounes postigla kompromis po kojem treba odstupiti s vlasti kada stranke dovrše nacrt ustava, odredi se datum izbora i imenuje izborna komisija.

Izvor: Agencije