Nepodnošljiva prljavština zaljeva kod Rija

Brazil se suočava s neželjenom pažnjom zbog zagađenosti vode u Rio de Janeiru. Olimpijski veslači i jedriličari kažu da je zaljev previše prljav za sportske aktivnosti, javlja novinarka Al Jazeere Lucia Newman koja je boravila u ovoj južnoameričkoj metropoli.

Rio de Janeiro je bez dileme jedan od najljepših gradova svijeta, ali, kada bi mogao, sa svoje kultne pozicije nad gradom i Isus Krist bi zasigurno začepio nos nad zaljevom Guanabara.

Nepodnošljivi smrad i otpaci na tom mjestu oduzimaju dah – i to na neprijatan način.

„Ovo ovdje je jedan od nekoliko stotina otvorenih kanalizacijskih kanala u Riju. U tamnoj tekućoj truleži možete doslovno vidjeti otpatke iz kućnih WC-a koji plutaju, pomiješani s drugim smećem, i idu izravno u ovaj jedini gradski zaljev“, kaže Newman.

Presporo čišćenje

U istoj vodi zaljeva, kojeg su neki brazilski biolozi nazvali zahodom, trebala bi se održati olimpijska i paraolimpijska takmičenja u jedrenju i to samo za dvije godine.

Na meti kritika za presporo čišćenje zaljeva uoči Igara, gradske vlasti Rija povele su ekipu Al Jazeere na obilazak zaljeva, na jednom od deset novih plutajućih sakupljača smeća.

Na pitanje Newton šta bi ovo plovilo trebalo sakupljati, Gelson Baptista Serva iz Gradskog ureda za okolinu odgovara:

„Sve vrste smeća koje pluta: drvo, dijelovi namještaja i drugo.“

Vlasti postavljaju i 18 barijera kako bi zaustavili da smeće dopluta do zaljeva, ali u gradu s više od šest miliona stanovnika, a samo 30 posto njih ima pravu kanalizaciju, te mjere su poput običnog flastera.

Plan B

U obližnjem Lagoa de Fritasu, gdje bi se trebala održati takmičenja u veslanju, voda je također prljava za plivanje. Novinarku Al Jazeere interesiralo je šta je plan B, ne uspiju li organizatori zadovoljiti sanitarne uslove na ovim lokacijama.

„Plan je da se jedrenje odvija u zaljevu Guanabara, a plan B, C i D su da se jedrenje odvija također u zaljevu Guanabara. U ovakvim slučajevima, jedina opcija je obično najbolja opcija. Moramo očistiti vodu“, kazao je glasnogovornik Organizacijskog odbora Igara Mario Adrada e Silva.

Taj podvig Rio ne uspijeva napraviti već decenijama. No, uskoro će se sve oči svijeta zalijepiti na ovaj grad, pa optimisti vjeruju da će vlasti napokon biti prisiljene, ili osramoćene dovoljno, da nešto poduzmu prije dolaska Olimpijske vatre.

Izvor: Al Jazeera