Karzai osudio SAD zbog ubojstva dječaka

Odnosi Afganistana i SAD-a su loši već godinama (Reuters)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai osudio je ubojstvo četvorogodišnjeg dečaka koje su počinili američki vojnici u provinciji Helmand, što je dodatno opteretilo ionako napete odnose Washingtona i Kabula.

“Najoštrije osuđujemo ubojstvo ovog dječaka”, rekao je glasnogovornik predsjednika Aimal Faizi za AFP i dodao da je predsjednika Karzaija o tome obavijestio guverner Helmanda, prenosi Tanjug.

“Tražimo potpuno okončanje vojnih operacija u naseljenim područjima. Strane trupe ne shvaćaju ozbiljno ovaj zahtjev, a rezultat toga su civilne žrtve uključujući žene i djecu”, rekao je on.

Koalicijske snage predvođene SAD-om u Afganistanu izdale su priopćenje u kojem izražavaju “najdublje žaljenje” i sućut obitelji stradalog dječaka te su obećale da će ispitati čitav slučaj.

Zabrana vojnih operacija pa sporazum

Odnosi između SAD-a i Afganistana su loši već godinama i pregovori o bilateralnom sporazumu o sigurnosti (BSA) su prerasli u dugotrajni spor, nakon što je Karzai odbio potpisati sporazum, unatoč prethodnim obećanjima, što je ugrozilo ideju o potpunom povlačenju NATO snaga do kraja godine.

Faizi je podsjetio da je zabrana vojnih operacija jedan od afganistanskih uvjeta za potpisivanje sporazuma BSA, koji bi trebao odrediti prisutnost američke vojske nakon 2014. godine.

“Lopta je u dvorištu SAD-a. Čekamo da se poduzmu praktični koraci kako bi se okončale takve operacije i pokrenuo mirovni proces”, rekao je i dodao kako postoji uvjerenje da Washington to može učiniti.

Izvor: Agencije