Izrael najavio gradnju novih 1.800 stanova

Izrael je najavio aneksiju Jordanske doline i drugih teritorija na Zapadnoj obali na kojima su podignuta ilegalna jevrejska naselja (Reuters)

Izrael je u petak najavio da će izgraditi više od 1.800 novih domova za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj Obali i anektiranom istočnom Jerusalemu, saopćio je izraelski ljevičarski pokret Mir sada.

Ministarstvo stanovanja je preciziralo da će se 1.076 stambenih jedinica graditi u istočnom Jerusalemu i 801 na Zapadnoj Obali, rekao je glasnogovornik pokreta Lior Amihai AFP-u.

“Ministarstvo stanovanja je objavilo planove jutros. Mnogi stanovi će biti izgrađeni u postojećim naseljima kao što su Efrat i Ariel na Zapadnoj Obali i Ramot Shlomu, Ramotu i Pisgat Zeevu u istočnom Jerusalemu,” naveo je.

Ministarstvo nije odmah potvrdilo takve izvještaje, koji su se pojavili sedmicu  nakon posjete američkog državnog sekretara Johna Kerryija regionu, u nastojanju da podstakne izraelske i palestinske lidere da postignu mirovni sporazum.

Kerry je u nekoliko navrata kazao da Sjedinjene Države kolonizaciju smatraju “nelegitimnom”.

Širenje jevrejskih naselja na teritoriji, na kojoj Palestinci planiraju osnovati svoju državu, glavni je kamen spoticanja, koji je doveo do prekida pregovora 2010. godine.

Nepovjerenje u pregovore

Većina Izraelaca smatra da pregovori koji su u toku s Palestincima pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država neće završiti mirovnim sporazumom, podaci su dobijeni anketiranjem.

Na pitanje da li će se pregovori završiti sporazumom 80 posto ispitanika je odgovorilo sa “ne”, navodi se u studiji koju je u petak objavio dnevni list Maariv.

Prema ispitivanju provladinog dnevnog lista Israel Hayom, više od 53 posto Izraelaca smatra da američki državni sekretar John Kerry, koji je počeo pregovore krajem jula, nije “pošten posrednik”.

Apsolutna većina, 73 posto, piše Maariv, skoro 70 posto Izraelaca prema Israel Hayomu, ne žele da izraelska vojska napusti dolinu Jordana, što je ključni element Kerryjevog prijedloga.

‘Umorna javnost’

“Izgleda da je javnost umorna, razočarana i skeptična, nakon što je vidjela desetke američkih izaslanika i posrednika kako godinama dolaze i odlaze praznih ruku, komentira Maariv.

Kerry je u ponedjeljak završio intenzivne četverodnevne pregovore na Bliskom istoku, a da nije uspio ubijediti Izrael i Palestince da pristanu na njegov mirovni plan.

Ispitivanje koje je proveo Maariv obavljeno je na uzorku od 507 Izraelaca iz jevrejskog i arapskog stanovništva i sadrži moguću grešku od 4,5 posto.

Ispitivanje Israel Hayoma obavljeno je na uzorku od 500 židovskih stanovnika, s mogućom greškom od 4,4 posto.

Izvor: Agencije