EU: S Iranom postignut vrlo dobar napredak

Zapadne sile tvrde da Iran teži izgradnji nuklearnog oružja, dok Iran navodi da njihov nuklearni program postoji isključivo u civilne svrhe (AP)

Visoki dužnosnici Europske unije i Irana ostvarili su “vrlo dobar napredak” na razgovorima u Ženevi o provedbi sporazuma o iranskom nuklearnom programu, priopćio je glasnogovornik Unije.

Dužnosnici su se u četvrtak i petak sastali kako bi riješili preostala praktična pitanja u provedbi sporazuma postignutog 24. studenog po kojem je Iran pristao ograničiti najosjetljivije aktivnosti u nuklearnom programu u zamjenu za određeno ublažavanje gospodarskih sankcija Zapada, prenosi Hina.

“Zamjenica glavnog tajnika za vanjsko djelovanje Helga Schmid i zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araqchi ostvarili su vrlo dobar napredak u svim odgovarajućim pitanjima”, rekao je glasnogovornik EU-a Michael Mann u vezi razgovora dužnosnika EU-a i Irana.

Araqchi: Pronašli rješenja za nesuglasice

Dodao je, međutim, da sve dogovore trebaju potvrditi Vlada Irana i šest svjetskih sila koje pregovaraju s Iranom o njegovom nuklearnom programu – SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

EU je s Iranom razgovarao u ime međunarodne šestorke.

Zamjenik šefa iranskih pregovarača Abbas Araqchi rekao je: “Pronašli smo rješenja za sve nesuglasice”.

Šef za nuklearna pitanja iranskog pregovaračkog tima, Ali Akhbar Salehi, rekao je da će prva faza pregovora s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) biti završena do početka veljače, prenosi AFP izvještaje iranske televizije. 

IAEA obavlja inspekcije

Druga, ključna faza pregovora počet će nedugo poslije toga. 

Zapadne sile tvrde da Iran teži izgradnji nuklearnog oružja, dok Iran navodi da njegov nuklearni program postoji isključivo u civilne svrhe.

IAEA povremeno obavlja inspekcije iranskih nuklearnih postrojenja, ali također želi ispitati navode prema kojima je Iran provodio istraživanje o nuklearnom oružju prije 2003. godine, a moguće i nakon toga, prenosi AFP.

U prosincu 2013. godine Iran je  prvi put od 2011. dozvolio inspektorima UN-a da posjete postrojenje za proizvodnju industrijskih voda u Araku.

Izvor: Agencije