EP osudio špijunažu SAD-a i Velike Britanije

Nakon što je Snowden dostavio podatke medijima, obavještajne agencije odbijaju saradnju u istrazi EP-a (Getty Images)

Komitet za građanske slobode Evropskog parlamenta osudio je “nasumično” i “bez presedana” prikupljanje podataka koje su vršile američke i britanske obavještajne službe.

Komitet je pozvao ove službe da prestanu s praksom čija se legalnost može dovesti u pitanje, navodi se u nacrtu izvještaja komisije, koji je u posjedu britanskog dnevnika Guardian.

U nacrtu izvještaja, koji sadrži 51 stranicu i čiji je autor izvještač Komiteta za građanske slobode, britanski poslanik Claude Moraes, na najsnažniji mogući način osuđene su masivne aktivnosti praćenja koje su vršili američka Agencija za nacionalnu sigurnost i njihove britanske kolege iz agencije GCHK.

O dokumentu tek treba biti održana diskusija, a glasanje još nije održano.

Odbijanje saradnje

U nacrtu se jasno pozivaju vlade SAD-a, Velike Britanije i evropskih zemalja da obustave prikupljanje podataka, koje vrše agencije “na nivou bez presedana i na nasumičan način”, te da zakonom zaštite svoje građane od masovne špijunaže.

Izvještač Moraes ističe da, uprkos međunarodnom negodovanju, nakon što je bivši službenik NSA Edward Snowden medijima dostavio podatke i poslije zahtjeva da se razjasne navodne špijunske aktivnosti, obavještajne agencije “odbijaju saradnju u istrazi EP-a u ime svojih građana”.

U izvještaju se naglašava da SAD mora izvršiti reformu zakona o aktivnostima obavještajnih agencija kako bi ih uskladila s međunarodnim normama, tako da bude “priznato pravo na privatnost i druga prava evropskih građana”.

U dokumentu se napominje da vlade Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Švedske i Holandije, također, moraju izvršiti reformu relevantnih zakona, kako bi oni bili usklađeni s Evropskom poveljom o ljudskim pravima.

U nacrtu izvještaja predočeno je 116 otkrića i preporuka.

Izvor: Agencije