Donatorska konferencija za Siriju u Kuvajtu

Od početka rata u Siriji u martu 2011. godine poginulo je više od 100.000 ljudi (EPA)

Glasnogovornik Ureda za humanitarne poslove Ujedinjenih nacija Jens Laerke saopćio je da je od traženih 4,4 milijarde američkih dolara humanitarnih sredstava, u prošloj godini prikupljeno 70 posto i najavio novu donatorsku konferenciju za Siriju koja će naredne sedmice biti održana u Kuvajtu, prenosi agencija Anadolija.

Laerke je održao konferenciju za novinare u sjedištu UN-a u Ženevi i tom prilikom naglasio da je UN još sredinom decembra saopćio da je za humanitarne akcije u Siriji u 2014. godini neophodno osigurati ukupno 6,5 milijardi dolara, ali nije htio predviđati koliko će novca biti osigurano na konferenciji u Kuvajtu.

On je kazao da će na jednodnevnoj donatorskoj konferenciji u Kuvajtu učestvovati predstavnici međunarodnih organizacija i zvaničnici iz blizu 120 država svijeta.

Više od 100.000 poginulih

Naglasivši da je sirijska kriza teška i da svakim danom situacija biva sve teža, Laerke je podsjetio da su životi 9,3 miliona Sirijaca ugroženi, a da je njih 6,5 miliona raseljeno unutar granica te ratom zahvaćene države.

Rat u Siriji zauvijek je izmijenio živote pet i po miliona djece.

Najviše njih i dalje se nalazi unutar Sirije, gd,e ih ugrožavaju rat i siromaštvo, a više od milion i 200.000 ih je izbjeglo u Liban, Tursku, Jordan, Irak i druge zemlje.

Od početka rata u Siriji u martu 2011. godine poginulo je više od 100.000 ljudi.

Izvor: Agencije