CAR: Predsjednik i premijer otišli s vlasti

Predsjednik i premijer Centralnoafričke Republike dali su ostavke na svoje funkcije.

Sastanku u glavnom gradu Čada, N'Djameni, prisustvovali su predstavnici Nacionalnog prelaznog vijeća Centralnoafričke Republike, bliski sada već bivšem predsjedniku Michelu Djotodiju kao i predstavnici uglavnom hrišćana koji su se protivili njegovoj vlasti.

Predsjedniku i premijeru međunarodna zajednica zamjerila je što ne mogu da stanu u kraj nasilju između hrišćanske većine i manjinskog muslimanskog stanovništva.

Djotodia je, inače, prvi musliman predsjednik Centralnoafričke Republike.

Pobunjenički vođa Michel Djotodia je marta prošle godine prigrabio vlast, kada je s hiljadama pristalica osvojio Bangui, glavni grad CAR-a.

On je potom postavljen za predsjednika, dok je dugogodišnji opozicioni lider Nicolas Tiangaye postao premijer, izvještava AP.

U narednim mjesecima CAR je, međutim, upao u anarhiju, pošto su učestali sukobi kršćanske i muslimanske zajednice, podsjeća agencija Tanjug.

Pokušaj državnog udara jedne kršćanske milicije u decembru je izazvao krvoproliće na ulicama Banguija, u kojem je poginulo više od 1.000 ljudi.

Pritisak na Djotodia

Razgovori o postavljanju novog rukovodstva bit će održani naknadno u Banguiju, navodi se u Vladinom saopćenju.

Regionalni lideri izvršili su pritisak na Djotodia da se povuče, pošto nije uspio zaustaviti međuvjersko nasilje u zemlji u posljednjih nekoliko mjeseci, zbog čega je skoro milion ljudi izbjeglo iz svojih domova, navodi Srna.

Francuska je ranije poslala svoje snage radi smirivanja situacije u Banguiju.

Prema procjenama organizacija za zaštitu ljudskih prava, u nasilju je ubijeno više od 1.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije