Ansar al-Sharia je za SAD teroristička grupa

Ansar al-Sharia se sumnjiči da je sudjelovala u napadu na Američko veleposlanstvo u Bengaziju (EPA)

Sjedinjene Američke Države stavile su na listu terorističkih organizacija i libijsku Ansar al-Shariju, za koju postoje osnovane sumnje da je sudjelovala u napadu na Američko veleposlanstvo u Bengaziju 11. rujna 2012. godine, kada je ubijen veleposlanik Chris Stevens i još tri američka državljanina.

Na listi terorističkih organizacija našla su se tri ogranka organizacije Ansar al-Sharia i to libijski ogranci u Bengaziju i Dernahu, te još jedan ogranak u Tunisu.

Te organizacije se povezuju sa brojnim napadima u Libiji i Tunisu.

SAD je ujedno na listu stavio i vođe tih organizacija: Ahmeda Ebu Khatallaha, Sufyana bin Kumua i Seyfullaha bin Huseyina, poznatijeg pod nadimkom Ebu Ayyad.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a svojedobno je raspisalo i nagradu od 10 milijuna dolara za informacije koje bi mogle dovesti do otkrivanja izvršilaca napada na Veleposlanstvo u Bengaziju 2012. godine.

Raspuštanje milicija

Odmah nakon tog napada libijske vlasti su odlučile raspustiti sve milicije i naoružane skupine koje nisu pod nadzorom države, te su formirale „operativno središte“ u Benghaziju, koje obuhvaća vojsku, snage policije i i bivše pobunjeničke brigade u nadležnosti Ministarstva obrane.

Dvije glavne milicije u gradu Dernahu na istoku Libije tada su se povukle iz pet svojih vojnih baza i objavile da se raspuštaju, a riječ je bila o milicijama Abu Slim i Ansar al-Sharia, od kojih je prva imala tri, a druga dvije baze.

Ansar al-Sharia već je tada optužena za umiješanost u ubojstvo veleposlanika Stevensa i još trojice Amerikanaca, međutim ta je skupina negirala bilo kakvu umiješanost u taj napad.

Izvor: Agencije