Amerika zabrinuta zbog krize u Turskoj

Glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki izjavila da Amerika sa zebnjom prati dešavanja u Turskoj (Getty Images)

Sjedinjene Američke Države sa zabrinutošću prate političku krizu s kojom se suočava njihova saveznica Turska, a o svojoj zebnji obavijestile su turske lidere, izjavila je glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki.

Ona je u obraćanju novinarima naglasila da Sjedinjene Države u svim razgovorima sa svim stranama u Turskoj jasno stavljaju do znanja da podržavaju želju turskog naroda za uspostavljanjem zakonskog sistema koji će ispunjavati najviše standarde otvorenosti, pravovremenosti i transparentnosti.

Washington vjeruje u sistem “u kome niko nije izvan zakona i gdje se optužbe protiv javnih ličnosti iznose objektivno”, kazala je Psaki, dodajući da Turska jeste i da će ostati ključni saveznik SAD-a.

Smjene i hapšenja

U Turskoj je 17. decembra izbio korupcijski skandal, a od tada su stotine policajaca dobile otkaz ili su premještene na druga radna mjesta, te je pritvoren veliki broj biznismena bliskih Vladi, uključujući i sinove trojice ministara u kabinetu, koji su odmah podnijeli ostavke.

U posljednjem naletu turska je Vlada smijenila policijske šefove u 16 provincija, nastavivši smjene i hapšenja policajaca u okviru velike korupcijske istrage.

Među smijenjenim policijskim šefovima su i oni iz velikih gradova – Ankare, Izmira, Antalije i Dijarbakira.

Izvor Agencije