Pervez Musharraf se nije pojavio na suđenju

Policija je i u ponedeljak pronašla četiri manje bombe na istom putu kojim Musharraf ide prema zgradi suda (EPA)
Policija je i u ponedeljak pronašla četiri manje bombe na istom putu kojim Musharraf ide prema zgradi suda (EPA)

Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf se u srijedu nije pojavio na suđenju zbog optužbi za izdaju, a policija je saopćila da je u blizini njegove kuće pronašla bombu.

Predstavnik policije Nayar Salem je rekao da je improvizirana eksplozivna naprava pronađena na otprilike dva kilometra od Musharrafove kuće, na putu kojim se on trebao prevesti do suda samo nekoliko sati prije predviđenog početka suđenja, javio je AP.

Musharraf se nije pojavio na suđenju, a njegovi branioci su kao razlog naveli bezbjednosne probleme.

Policija je i u ponedeljak pronašla četiri manje bombe na istom putu kojim Musharraf ide prema zgradi suda.

Samonametnuti egzil

Musharraf (70) vodio je Pakistan gotovo 10 godina, nakon što je na vlast došao 1999. godine, poslije državnog udara.

Bivšem pakistanskom predsjedniku prijeti smrtna kazna zbog, kako se navodi u optužnici, nepoštovanja Ustava, nakon što je 2007. godine proglasio vanredno stanje kako bi ostao na vlasti, suočen sa prijetnjama opozicije.

Bio je prinuđen da siđe sa vlasti 2008. godine, a kasnije je napustio Pakistan i boravio u inostranstvu, u nekoj vrsti samonametnutog egzila.

U Pakistan se vratio marta ove godine, u nadi da će uzeti učešće u tada predstojećim izborima, ali je odmah suočen sa brojnim optužbama.

Musharafove pristalice ističu da optužbe protiv njega predstavljaju osvetu onih kojima se zamjerio, a njegov pravni tim je iznio sumnju u nepristrasnost sudskog vijeća i tužioca, koji u Musharrafovom slučaju zastupa pakistansku Vladu.

Jamstvo 2.000 dolara

Pakistanske vlasti službeno su početkom novembra ukinule kućni pritvor Musharrafu, nakon što je pravosuđe nekoliko dana ranije dopustilo oslobađanje iz pritvora.

Musharraf je optužen za ubistvo bivše suparnice Benazir Bhutto, za krvavu vojnu operaciju na Crvenu džamiju u Islamabadu i smjenjivanje sudija, a to se sve događalo 2007. godine, te za smrt Akbara Bugtija, pobunjeničkog šefa Baluchistana, ubijenog u vojnoj operaciji godinu dana prije.

Bivši predsjednik, koji se nalazio u kućnom pritvoru u luksuznoj vili u predgrađu Islamabada šest mjeseci, oslobođen je u svim tim aferama, osim one s Crvenom džamijom.

Sud je početkom novembra naredio njegovo oslobađanje nakon isplate jamstva za posljednji slučaj, u visini od 2.000 dolara.

Jamstvo je plaćeno i sve pakistanske vlasti potpisale su dokumente potrebne za njegovo oslobađanje, objavio je Musharrafov tim, no njegovo ime nalazi se na listi osoba kojima je zabranjeno napustiti pakistanski teritorij.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO