Nuklearni program Irana uskoro pod kontrolom

Zapad i Izrael godinama unazad sumnjaju da Teheran, pod maskom civilnog nuklearnog programa, proizvodi nuklearno oružje (EPA)

Iran i grupa P5+1 svjetskih sila složili su se da od 20. januara počnu primjenjivati sporazum o nuklearnom programu Teherana, koji je postignut krajem novembra u Ženevi, objavila je iranska agencija IRNA.

Šef iranske delegacije eksperata Hamid Baidinejad rekao je kako je dogovor o početku primjene sporazuma “u načelu postignut”, ali da ga trebaju odobriti i zvaničnici.

Stručnjaci iz Irana i grupe zemalja u kojoj su SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina te Njemačka vode tehničke razgovore o provedbi sporazuma postignutog 24. novembra u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom.

Do pet posto

Privremeni sporazum predviđa da Iran “zamrzne” sve nuklearne aktivnosti na period od šest mjeseci u zamjenu da pojedine sankcije budu ukinute ili ublažene do momenta kada će pregovaračke strane usvojiti sveobuhvatan sporazum.

Zapad i Izrael godinama unazad sumnjaju da Teheran, pod maskom civilnog nuklearnog programa, proizvodi nuklearno oružje, ali iranske vlasti to uporno negiraju i tvrde da je program namijenjen isključivo u miroljubive svrhe.

Iran, u skladu sa šestomjesečnim sporazumom, može nastaviti s obogaćivanjem urana, ali samo do nivoa od pet posto, koji je dovoljan za proizvodnju električne energije.

Također, Iran mora neutralizirati svoje zalihe urana obogaćenog do 20 posto, koji bi mogao biti upotrijebljen za medicinska istraživanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju neće biti dopušten pristup iranskim vojnim i raketnim postrojenjima.

Published On 20 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO