Kerry pokušava pomiriti Izrael i Palestinu

Američki državni sekretar John Kerry u posjeti je Izraelu i Palestini i to već deseti put u 10 mjeseci, a njegov cilj je da dvije strane potpišu okvirni sporazum koji bi doveo do sveobuhvatnog mirovnog rješenja i uspostavljanja nezavisne države Palestine.

U zatvorima 40 žrtava

Najmanje 40 Palestinaca izgubilo je život u napadima izraelske vojske i propustima u zatvorima tokom 2013. godine, javlja Anadolija.
“Tokom 2013. godine palestinski gradovi su bili mete izraelskih napada. Kao rezultat izraelskih napada na Zapadnoj Obali je život izgubilo 27 Palestinaca, a u Pojasu Gaze devet. Zbog propusta u izraelskim zatvorima četiri Palestinca su izgubila život”, navodi se u izvještaju Centra za istraživanje ljudskih prava.
Izraelski vojnici su u 2013. godini u gradu Al-Halil priveli 849 Palestinaca, Nablusu 454, Beyt Lahimu 366, Ceninu 364, Ramallahu 333, Kalkilyi 151, Tul Keremu 96, Gazi 77, Tubasu 50, Selfiti 46 i Erihi 21.
Među privedenim osobama nalazilo se 30 žena.
Broj zatvorenih palestinskih poslanika koji su zatvoreni prošle godine povećan je sa osam na 14.

Mirovni pregovori teško i sporo napreduju. Palestinci su prošle sedmice upozorili kako bi mogli propasti zbog najave Izraela da će na Zapadnoj Obali izgraditi još 1.400 domova.

Međutim, nakon oslobađanja još jedne grupe od 26 palestinskih zatvorenika prognoze su optimističnije.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas obećao je na proslavi 49. godišnjice Fataha da će postići mirovni dogovor s Izraelom i uspostaviti suverenu palestinsku državu.

Jerusalem kao glavni grad

“Pregovaramo kako bismo došli do hitne rezolucije, koja će dovesti do uspostavljanja države Palestine s Jerusalemom kao prijestonicom svih teritorija okupiranih 1967. godine. Tražimo i rješenje za pitanje izbjeglica, u skladu sa Rezolucijom 194, kao što je predviđeno Arapskom mirovnom inicijativom”, navodi predsjednik Abbas.

Proslavljajući godišnjicu, građani su na ulicama tražili kraj razdora između dviju palestinskih frakcija – Fataha i Hamasa, koji se protivi postojanju jevrejske države.

Ipak, za aktuelnog predsjednika dogovor o postojanju dviju država mogao bi biti postignut ukoliko se riješi pitanje vojnog prisustva Izraela na palestinskoj teritoriji, te traži puni suverenitet nad teritorijom i resursima, ali i zaštitu od napada i okupacije naseljenika.

“Naš je predlog i zahtjev da postoji međunarodno prisustvo, koje će garantirati sigurnost nakon potpisivanja mirovnog ugovora”, predlaže Abbas.

Većina Izraelaca i Palestinaca podržava dvodržavno rješenje, ali i dalje sumnja u drugu stranu, što je pokazala anketa koja je obuhvatila gotovo 600 Izraelaca i više od 1.200 Palestinaca.

Podijeljena razmišljanja

Njihova mišljenja su podijeljena i kada je riječ o oslobađanju zatvorenika.

“Prošle noći mogli ste vidjeti suštinsku razliku među nama. Dok smo mi, s jedne strane, bili spremni preduzeti izuzetno bolne korake ka završetku konflikta, gledam naše susjede, koji, zajedno s najvišim liderima, slave. Ubice nisu heroji. Ovo nije način na koji se postiže mir”, tvrdi izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Bliskoistočni mirovni pregovori traju više od dvije decenije, a lično zalaganje američkog državnog sekretara dovelo je do njihove obnove u julu prošle godine.

Izrael je, u skladu s dogovorom, oslobodio tri od ukupno četiri grupe palestinskih zatvorenika, ali najveća prijetnja mirovnim pregovorima ostaju izgradnja naselja i porast nasilja na okupiranoj teritoriji.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Izrael je tokom prošle noći oslobodio 26 palestinskih zatvorenika u okviru sporazuma o obnovi mirovnih pregovora. To je treća od ukupno četiri planirane faze oslobađanja zatvorenika koji služe dugogodišnje zatvorske kazne. 

Published On 31 Dec 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO