Gul pozvao Turke da poštuju vladavinu prava

Gul (desno) je u novogodišnjoj poruci rekao da je pred Turskom i svijetom 'teška godina' (EPA)

Turski predsjednik Abdullah Gul pozao je sve u zemlji da poštuju vladavinu prava u vrijeme kada korupcijski skandal potresa Vladu i dovodi u pitanje nezavisnost sudstva.

On je u novogodišnjoj poruci rekao da je pred Turskom i svijetom “teška godina”.

Gul se u saopćenju bavio demokratskim napretkom Turske i naglasio da je “demokratija režim pravila i institucija zasnovan na podjeli vlasti”.

“Zajedno smo odgovorni da izbjegnemo ponašanje koje može narušiti razumijevanje i shvatanje nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva”, kazao je Gul, prenosi AP.

Tursko tužilaštvo trenutno provodi akciju protiv bliskih saradnika premijera Recepa Tayyipa Erdogana.

Erdogan tvrdi da je riječ o zavjeri protiv njegove administracije, zbog čega je smijenio brojne policijske i sudske zvaničnike.

Gubitak 100 milijardi dolara

Politička kriza u Turskoj neće utjecati na prognozu privrednog rasta za 2014. godinu, izjavio je u utorak zamjenik premijera Ali Babacan.

Turska Vlada za iduću godinu prognozira rast bruto društvenog proizvoda od četiri posto, a Babacan napominje da nema razloga za reviziju prognoze.

Ankara u ovoj godini očekuje privredni rast od 3,6 posto, znatno manje u odnosu na nedavni rekord iz 2010. godine od blizu devet posto.

Babacan je rizike povezane s političkom krizom ocijenio kao privremene.

Turska lira značajno je oslabila nakon skandala u vezi s korupcijom, spustivši se prošle sedmice na rekordno nizak nivo u odnosu na dolar.

Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je u ponedjeljak da je politička kriza koja posljednjih dana pogađa Tursku privredu koštala blizu 100 milijardi dolara.

Premijer Erdogan je prošle sedmice smijenio skoro polovinu kabineta, ukupno 10 ministara, pošto su tri ministra napustila Vladu, a tekuću istragu kritizirao kao “prljavu kampanju protiv njegove Vlade”.

Izvor: Agencije