Pristalice Navaljnog održale miting u Moskvi

Sergej Sobjanjin osvojio je 51,37 posto glasova već u prvom krugu (Reuters)

Pristalice drugoplasiranog kandidata na izborima za gradonačelnika Moskve Alekseja Navaljnog održale su u ponedjeljak miting u glavnom gradu Rusije, a prema procjenama policije skupu je prisustvovalo više od 9.000 ljudi.

Navaljni je na mitingu rekao da ostvareni rezultat smatra pobjedom, prenosi Tanjug.

“Kada znam da je svaki treći moskovski birač dao svoj glas nama, znam da je to pobjeda”, rekao je on, a prenosi Interfax.

Saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina i aktuelni gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanjin pobijedio je na izborima za prvog čovjeka ruske prijestolnice, osvojivši 51,37 posto glasova, dok je njegov izborni protivnik, opozicioni čelnik Aleksej Navaljni, dobio 27,24 posto glasova, saopćila je Izborna komisija nakon prebrojanih svih glasova.

Komunistički kandidat Ivan Meljnikov osvojio je 10,69 posto glasova.

Po podacima Izborne komisije, odaziv na izborima bio je 32,07 posto.

“Rezultati pokazuju da su izbori završeni u prvom krugu. Drugog kruga izbora neće biti“, rekao je čelnik izborne komisije Valentin Gorbunov.

Provjera rezultata

Navaljni je, također, rekao da njegov tim insistira na provjeri rezultata izbora u korist provođenja drugog kruga.

RIA Novosti navodi da nakon što je postalo poznato da se Gradska izborna komisija saglasila da razmotri žalbe Navaljnog, opozicioni kandidat rekao da to smatra pobjedom svih koji su došli na miting.

“Umorni smo od toga što posljednjih 13 do 15 godina sve vrijeme gubimo”, rekao je on.

Tim Navaljnog je saopćio tokom mitinga da ne namjerava da poziva na nerede.

“Mi ne namjeravamo da pozivamo na nerede. Imamo konstruktivan prijedlog i rješenje za nastalu situaciju”, rekao je šef predizbornog štaba Navaljnog, Leonid Volkov, a prenosi Itar-Tass, dodajući da su okupljeni povremeno skandirali “Drugi krug!”.

Učinkovit gradonačelnik bez karizme

Vršitelj dužnosti gradonačelnika, član Jedinstvene Rusije i gradonačelnik glavnog grada od 2004. godine, Sergej Sobjanjin oko ponoći je javno izrazio uvjerenost u svoju pobjedu.

Sergej Sobjanjin (55), učinkovit gradonačelnik bez karizme, birače je nastojao privući nizom inicijativa od sistema najma bicikala do divovskih radova obnove historijskog centra Moskve.

Aleksej Navaljni (37) vodio je svoju kampanju pod sloganom “Promijeni Rusiju, počni s Moskvom”, nedavno je osuđen za malverzacije, no sve je nazvao politički motiviranim procesom.

Njegova kandidatura za moskovskog gradonačelnika, čak iako nije imao pristupa velikim medijskim kućama i morao je kampanju voditi na ulici i na internetu, promijenila je politički krajobraz Rusije u kojem je oporba deset godina marginalizirana.

“Ako gradska administracija i Kremlj budu ignorirali zahtjeve naroda, pozvat ćemo u ponedjeljak sve da izađu na ulice grada”, najavio je Navaljni.

Izvor: Agencije