Saudijska Arabija: Raste broj žrtava SARS-a

U saopćenju se navodi da su žrtve  41-godišnja zdravstvena radnica i 79-godišnji  bubrežni bolesnik (Reuters)
U saopćenju se navodi da su žrtve 41-godišnja zdravstvena radnica i 79-godišnji bubrežni bolesnik (Reuters)

Ministarstvo zdravlja Saudijske Arabije saopćilo da su još dvije osobe preminule do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS), čime je ukupan broj žrtava porastao na 44 u ovoj godini.

U saopćenju se navodi da su žrtve  41-godišnja zdravstvena radnica i 79-godišnji  bubrežni bolesnik, te da su oni najnovije žrtve opasnog bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS).

Virus MERS je iz iste porodice virusa kome pripada i virus SARS, koji je u epidemiji 2003. godine odnio oko 800 ljudskih života, navodi AP.

Pritisak na vlast

Najnoviji podaci vrše dodatni pritisak na saudijske zvaničnike u pokušaju da se bore sa opasnim virusom koje izaziva obična prehlada, a uoči predstojećeg hadžiluka kada milioni muslimana kreću na godišnje hodočašće do najsvetijeg mjesta islama – Meke.

Teški akutni respiratorni sindrom ili SARS je zarazna bolest čija je pojava prvi put registrirana u decembru 2002. godine u Kini.

Od februara 2003. godine registriran je i značajan broj oboljelih u Hong  Kongu, Singapuru, Vijetnamu, Tajvanu i Bangkoku, a polovina su bili zdravstveni radnici koji su brinuli o oboljelima. 

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO