Njemačka za konferenciju o izbjeglicama

Friedrich: Trebamo evropsku konferenciju o izbjeglicama, kako bismo našli odgovor na problem (EPA)
Friedrich: Trebamo evropsku konferenciju o izbjeglicama, kako bismo našli odgovor na problem (EPA)

Njemački ministar unutarnjih poslova Hans-Peter Friedrich pozvao je na organiziranje evropske konferencije posvećene izbjeglicama koje dolaze iz Sirije.

„Svako intenziviranje rata će povećati broj izbjeglica“, izjavio je Friedrich, konzervativac, za dnevni listu Tagesspiegel.

„Trebamo evropsku konferenciju o izbjeglicama, kako bismo našli odgovor na problem.“

Dvije godine nakon početka rata u Siriji, broj izbjeglica je prešao dva miliona, prema Visokom komesarijatu UN-a za izbjeglice (UNHCR). Većina se našla u državama koje su u susjedstvu sa Sirijom, a sam Jordan je primio više od 500.000 izbjeglica.

Novi talas

Njemačka je u martu prihvatila da primi oko 5.000 sirijskih izbjeglica, koje će imati u početku dozvolu boravka na dvije godine i biti će smještene na cijeloj teritoriji. Osim ovog zvaničnog priljeva, Njemačka i njene susjedne evropske države trebaju očekivati da će se još izbjeglica priključiti Evropskoj uniji.

Njemačka nije dio 11 država G20 koje su u petak pozvale na oštar međunarodni odgovor na upotrebu hemijskog oružja u Siriji i jasno je dala na znanje da neće učestvovati u eventualnoj vojnoj intervenciji u toj državi.

Izvor: Agencije


Povezane

Visoku cjenu rata u Siriji plaćaju najmlađi. Prema podacima UN-a, samo ih je u Libanu 300.000. Dakle, onih koji su registrirani, no pretpostavlja se da je broj mnogo veći. Njih više od 200.000 mlađe je od 11 godina. Priču iz libanskog grada Saida donosi Mirjana Hrga.

David Cameron kaže da postoje novi dokazi o Assadovoj upotrebi hemijskog oružja, Rusija protiv vojne intervencije.

05 Sep 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO