Upozorenje stručnjaka zabrinulo Teheran

Iran leži na jednom od najaktivnijih seizmoloških rasjeda na planeti. Više od 10 hiljada zemljotresa zabilježeno je samo prošle godine.

Teheran je do sada izbjegao najgore, ali naučnici upozoravaju da do snažnog zemljotresa može doći svakog trenutka.

Više od 250 zemljotresa pogodilo je Teheran u protekla četiri mjeseca. Stanovništvo živi u neprestanom strahu.

„Iran je zemlja na trusnom području, nema manje opasnih regija. Svi rasjedi su prosječno ili visokorizični. Prema naučnim studijama, opasnost od potresa u Teheranu veoma je visoka. Grad je već nekoliko puta razoren. Ne možemo predvidjeti katastrofu, ali trebali bismo očekivati potres velike ili prosječne jačine u Teheranu”, rekao je sseizmolog Aeed Montazerolghaem.

Gradska služba za vanredne situacije priprema se za zemljotres jačine 7,2 stepena, koji bi, kako predviđeju seizmolozi, uništio veći dio grada.

Samo prošle godine, dva su pogodila sjever zemlje, sravnivši sela u rijetko naseljenim ruralnim područjima. Preživjeli su kritizirali vlasti zbog spore reakcije i nedostatka spasilačke opreme.

Volonterske grupe

Širom glavnog grada, osnivaju se dobrovoljačke jedinice kako bi se izbjegla slična situacija.

„Organizirali smo više od 800 volonterskih grupa u samom gradu. Obučili smo ih i snabdjeli neophodnom opremom. Više od hiljadu grupa organizirano je na različitim lokacijama, u prodavnicama i na pijacama. Planiramo taj broj povećati na više od dvije hiljade”, kaže Azizollah Rajabzadeh iz Gradska služba za krizne situacije.

Teheran ima blizu 12 miliona stanovnika. Prenaseljen je i gradske službe znaju da je pred njima veliki izazov. Posebno u historijskim četvrtima. Stara gradnja zauzima 6.280 hektara površine grada.

Nije problem samo u starim građevinama. U Teheranu je u toku građevinski bum. Čak i najnovije strukture pokazuju znakove nestabilnosti zbog brzine kojom su građene. Mnogi vlasnici više brinu o brzoj zaradi, nego o budućnosti.

Izvor: Al Jazeera