Radijacija u Fukushimi i dalje raste

Radijacija u japanskom nuklearnom postrojenju Fukushima dosegla je najviši nivo od kada je sistem za hlađenje reaktora oštećen u potresu i cunamiju prije više od dvije godine.

„Dvije hiljade 200 milisieverta po satu – to su najnovija očitanja radijacije zabilježena u Fukushimi. Nivo dovoljan da u samo nekoliko sati ubije osobu bez zaštitnog odijela“, izvijestila je iz Tokija reporterka Al Jazeere Florence Looi.

Taj nivo radijacije zabilježen je blizu spremnika sa radioaktivnom vodom, nekoliko dana nakon što je Vlada najavila novi plan.

Prvi dio plana odnosi se na pokušaj filtriranja radioaktivnih supstanci iz kontaminirane vode.

Drugi uključuje izgradnju podzemnog ledenog zida pomoću sistema cijevi napunjenih rashladnim sredstvima.

Ideja je spriječiti kontaminaciju podzemnih voda koje teku ispod reaktora, prije nego što dospiju u okean.

Ali bivši projektant nuklearnih reaktora tvrdi kako mjere koje su predložile Vlada i kompanija Tepco nisu dovoljne.

„Vlada i Tepco neće uspjeti riješiti problem. Moramo imenovati veći broj stručnjaka i konstruktorski tim. Konstrukcija ledenog zida je jedna ideja, ali upitno je da li je i najbolja”, kaže Masashi Goto, penzionisani konstruktor nuklearnih reaktora.

Strepnja i zbog Olimpijade

Tepco tvrdi kako nema dokaza o novom curenju vode iz postrojenja, kako je stanje u Fukshimi isto kao i ranije, ta kako su uznemirujuća očitanja rezultat nove, osjetljivije opreme.

„Do nedavnog razvoja događaja nije moglo doći u gorem trenutku za Japan. Premijer zagovara ponovno otvaranje nuklearnih reaktora zbog velikih potreba za energijom. A za nekoliko dana, Tokio će saznati je li izabran za domaćina Ljetnih olimpijskih igara 2020. godine“, kaže reporterka Looi.

Vlada očajnički želi dokazati kako je situacija pod kontrolom.

„Odlučni smo u tome da poduzmemo drastične mjere kako ne bi bilo nikakvih problema do Olimpijskih igara 2020. Znači, za sedam godina”, kaže premijer Japana Sshinzo Abe.

Ali pitanje je koliko će ta izjava, s obzirom na nedavna otkrića, ikoga razuvjeriti.

Prošlog mjeseca, Tepco je priznao kako se svakodnevno u okean izlijeva 300 tona kontaminirane vode, kao i to da je 300 tona radioaktivne vode iscurilo iz spremnika.

To što su nivoi radijacije više nego ranije samo će potvrditi strahove da bi operacija čišćenja postrojenja Fukushima Daiichi mogla biti složenija nego što se prvobitno očekivalo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Radijacija spremnika u kojem se nalazi kontaminirana vodu u japanskom nuklearnom postrojenju Fukushima povećala se za 18 puta. Sada je u tom području toliko jaka da bi mogla usmrtiti osobu koja bi radijaciji bila izložena u roku četiri sata. Povećan nivo radijacije detektiran je na dnu jednog, a ponovo curi i cijev koja povezuje dva […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO