Manning traži pomilovanje od lidera SAD-a

Prema presudi američkog Vojnog suda, Manning je WikiLeaksu predao više od 700.000 povjerljivih dokumenata (EPA)

Američki vojnik Brdaley Manning  zatražio je pomilovanje od predsjednika SAD-a Baracka Obame zbog presude za objavljivanje povjerljivih dokumenata, za koje njegov advokat David Coombs tvrdi da nisu ni trebali biti povjerljivi.

Na internetskoj stranici „Mreža za podršku vojnika Manning“ postavljeni su dokumenti koje je advokat Coombs u utorak podnio američkom Ministarstvu pravde i Ministarstvu vojske, prenosi agencija AP.

Manning je u zahtjevu za pomilovanje ili ublažavanje kazne navodi da su „odluke proistekle iz zabrinutosti za državu i svijet“, te da žali ako su njegovi postupci izazvali štetu.

Američki vojnik Bradley Manning, koji je 21. avgusta osuđen na 35 godina zatvora zbog odavanja povjerljivih dokumenata WikiLeaksu, poslao je dan nakon presude pismo iz zatvora u kome kaže da od sada želi nastaviti život kao žena i da se tako osjeća od djetinjstva.

Hormonska terapija

U pismu pod nazivom „Ja sam žena“, Manning je za sebe rekao da se zove Chelsea i da želi da što prije započne hormonsku terapiju. 

Osuđeni vojnik se ranije izjašnjavao kao homoseksualac, a bilo je riječi i da je transseksualac.

Prema presudi američkog Vojnog suda, Manning je WikiLeaksu predao više od 700.000 povjerljivih dokumenata, depeša i diplomatskih pisama američkih zvaničnika.

On je, u trenutku kada je došao u posjed svih tih dokumenata, radio kao analitičar u američkoj vojnoj bazi u Bagdadu.

Izvor: Agencije