Samaras namjerava iskorijeniti Zlatnu zoru

Prije nekoliko dana grčka policija uhitila je osnivača Zlatne zore i pet istaknutih članova stranke (Reuters)
Prije nekoliko dana grčka policija uhitila je osnivača Zlatne zore i pet istaknutih članova stranke (Reuters)

Grčki premijer Antonis Samaras najavio je kako će učiniti sve što je potrebno da bi iskorijenio stranku krajnje desnice Zlatnu zoru, čije je vodstvo uhićeno prošlog vikenda pod optužbom da djeluje kao kriminalna organizacija.

Osuđujući Zlatnu zoru kao „neonacističku skupinu“, Samaras je istaknuo kako je „odlučan da se u potpunosti iskorijeni takva sramota“.

„Moramo to učiniti u skladu s našim demokratskim Ustavom, ali moramo ići do kraja i učiniti sve što je potrebno. Nema mjesta za neonaciste u bilo kojoj stranci demokratskog svijeta“, poručio je grčki premijer u govoru pred Američko-židovskim odborom u New Yorku, te obećao „nultu toleranciju“.

Grčka uskraćuje financiranje Zlatnoj zori

Grčka Vlada podnijela je Parlamentu prijedlog zakona čiji je cilj uskraćivanje državne financijske pomoći stranci Zlatna zora

Predloženo je ukidanje pomoći za stranku čiji je ijedan pripadnik vodstva ili parlamentarni zastupnik osuđen za kazneno djelo.

Prije nekoliko dana grčka policija uhitila je osnivača Zlatne zore i pet istaknutih članova zbog napetosti koja je izbila nakon ubojstva 34-godišnjeg ljevičarskog glazbenika Pavlosa Fyssasa 17. rujna, za što se sumnjiči pristalica Zlatne zore.

Ta stranka, pak, kategorički odriče bilo kakvo sudjelovanje u tom ubojstvu.

„Demokracija ne može financirati svoje rivale. Ukoliko imate kriminalnu organizaciju koja djeluje unutar političke stranke, moraju biti ustanovljene sankcije koje se odnose na njeno financiranje“, poručio je Evangelos Venizelos, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova.

Usporedba s Hitlerom

Prema zakonskom prijedlogu, financiranje Zlatne zore bit će ukinuto u ovisnosti od ishoda predstojećeg suđenja njezinim pripadnicima, odnosno dužnosnicima.

Zamjenik tužitelja Vrhovnog suda Haralambos Vourliotis potvrdio je kako je Zlatna zora „čvrsto hijerarhijski ustrojena struktura, čiji je lider svemoćan po principu koji je koristio Hitler“.

U izvještaju istražnog suca se navodi da je ta neonacistička stranka počela s napadima još 1987. godine, prvo napadajući imigrante, a potom se okrećući i protiv Grka.

Također se navodi i kako su članovi stranke obučavani u vojničkom stilu te da su, navodno, počinili desetke kaznenih djela, uključujući ubojstva i pokušaje ubojstva.

Po izvješćima novinskih agencija, grčka policija je nastavila racije u prostorijama Zlatne zore, tražeći skrivene zalilhe naoružanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO