Pusić: Bazel nenadležan za Ljubljansku banku

Erjavec i Pusić sastat će se u oktobru kako bi pokušali riješiti pitanje štednje Ljubljanske banke (Pixsell)

Na marginama Strateškog foruma Bled 2013. hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je izjavila kako se Bazelska banka za međunarodna poravnanja (BIS) proglasila nenadležnom u slučaju Ljubljanske banke.

Pusić je kazala da je BIS u pismu naveo da ne smatra da može pridonijeti rješavanju problema kojeg su Hrvatska i Slovenija mislile ponuditi banci na rješavanje u okviru sukcesije bivše Jugoslavije, te da je jedino što može ponuditi – prostor za održavanje sastanka dviju strana.

Tumačenje Slovenije

Slovenski premijer Karl Erjavec je ponudio drugačije tumačenje.

„Mi smo drugačije razumjeli odgovor u pismu. Smatramo da se oni nisu proglasili nenadležnim. Dogovorio sam se sa ministricom da se sretnemo, zajedno sa oba eksperta. Smatramo da se taj slučaj ne treba rješavati pred hrvatskim sudovima, nego putem sukcesije. Smatramo i da je potrebno naći nekog trećeg ko bi pomogao da se riješi ovo otvoreno pitanje“, kazao je slovenski premijer.

Erjavec i Pusić sastat će se u oktobru kako bi pokušali riješiti pitanje štednje Ljubljanske banke.

Slučaj Ljubljanske banke jedno je od najkrupnijih neriješenih pitanja Slovenije i Hrvatske.

Izvor: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Slovenija i Hrvatska će u julu uskladiti tekst pisma kojim će se obratiti Banci za međunarodna poravnanja u Bazelu i ministrima iz država slijednica bivše SFRJ.

24 Jun 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO