Iran traži od SAD-a više od razgovora

Iranskog predsjednika je po povratku iz New Yorka dočekala skupina neistomišljenika koja je vozilo u kojem se nalazio gađala cipelama (AP)
Iranskog predsjednika je po povratku iz New Yorka dočekala skupina neistomišljenika koja je vozilo u kojem se nalazio gađala cipelama (AP)

Iranski diplomati poručile su kako jedan telefonski razgovor između američkog predsjednika Baracka Obame i iranskog lidera Hassana Rouhanija „nije znak da će odnosi s Washingtonom biti brzo ponovo upostavljeni“.

Takvu je poruku poslao zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova, Abbas Aragci što je, kako ocjenjuju svjetske agencije, imalo za cilj umiriti iranske kritičare koji se protive brzom otopljavanju diplomatskih odnosa sa SAD-om, zamrznutih prije 34 godine.

Pojedini kritičari dočekali su predsjednika Rouhanija uvredama po povratku s godišnjeg skupa Ujedinjenih naroda u New Yorku, tokom kojeg je imao 15-minutni telefonski razgovor s predsjednikom Obamom, što je bio prvi razgovor lidera tih dviju zemalja poslije više od 30 godina.

SAD i Iran su prekinuli odnose nakon Islamske revolucije 1979. godine.

Iranski mediji prenose izjavu zamjenika šefa diplomacije Aragcija koji je rekao kako će za uspostavljanje „normalnih odnosa“ s Washingtonom biti potrebno „više od jednog telefonskog razgovora, sastanka ili pregovora“, misleći pritom na iranske napore za ponovno započinjanje posustalih pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Poslije telefonskog razgovora s Rouhanijem, američki predsjednik je istaknuo kako SAD i Iran mogu doći do sveobuhvatnog rješenja za sporna pitanja i da razgovor dva predsjednika ukazuje na „mogućnost da se krene s mrtve točke“.

Iranski tisak je pozdravio prvi kontakt Rouhanija i Obame, ali i upozorila kako će „neprijatelji, poput Izraela“ pokušati da osujete otvaranje Teherana prema SAD.

Iranskog predsjednika Rouhanija je po povratku iz New Yorka dočekala skupina neistomišljenika koja je vozilo u kojem se nalazio gađala cipelama, što se u Iranu i islamskom svijetu smatra velikom uvredom.

Istodobno su, okupljeni ispred aerodroma u Teheranu, uzvikivali: „Smrt Americi! Smrt Izraelu!“.

Netanyahu traži činjenice, a ne osmjehe

Nije dugo trebalo ni čekati na izraelsku reakciju, pa je premijer Benjamin Netanyahu, komentirajući diplomatsko otvaranje Teherana prema Zapadu, izjavio kako su „od Irana potrebne činjenice, a ne osmjesi“ i da će o tome reći istinu u Ujedinjenim narodima.

Premijer Netanyahu se zaputio u SAD gdje će se u ponedjeljak sastati s predsjednikom Obamom u Bijeloj kući, a dan kasnije i obratiti Općoj skupštini UN-a.

Ne krije kako je skeptičan prema Rouhaniju, a agencije podsjećaju kako izraelski lideri vjeruju da Iran pravi nuklearno oružje i stoga prijeti Izraelu.

Netanyahu je, u izjavi pred put u SAD, također potvrdio kako će u UN-u predstavljati građane Izraela, nacionalne interese, pravo svog naroda i njegovu istrajnost da se brani i pronađe nadu za mir.

Na pitanje o Rouhanijevim naporima da ubrza diplomaciju, u nastojanju da osigura dogovor koji će umanjiti međunarodne sankcije prema Iranu, odgovorio je: „Reći cu istinu, suočen s praznim obećanjima i napadom osmjeha. Nama su potrebne činjenice da kažemo istinu. Mislim da je izricanje istine danas suštinsko za mir i sigurnost svijeta, ali i esencijalno za sigurnost države“.

Lieberman: Iran kupuje vrijeme

U međuvremenu je predsjedavajući izraelskog parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku i sigurnost, Avigdor Lieberman upozorio da nedavni iranski „napad umirenja“ predstavlja samo trik da se kupi vrijeme za nastavak razvoja nuklearnog oružja.

Iako je premijer Netanyahu dao instrukcije ministrima da ne komentiraju telefonski razgovor Obama – Rouhani, a sve u očitom naporu da izbjegne neugodnosti prije predviđenog sastanka s Obamom, Lieberman je na svojem Facebook profilu upozorio da su „Rouhanijevi napori da se predstavi kao umjerenjak dio obmane koju Iranci koriste godinama“.

„Različitim taktikama dobivanja na vremenu i pružanju lažnih informacija međunarodnoj zajednici, oni su nastavili napredovati prema cilju koje su postavili sebi: razvoju nuklearnog oružja koje će prijetiti miru u svijetu“, napisao je Lieberman.

Ipak je dodao kako vjeruje da će Netanyahu štititi interese Izraela protiv prijetnje Irana u UN-u i u Washingtonu, čak i ako javna debata i atmosfera nisu lake i pogodne za izricanje neophodnih istina.

Na kraju, predsjednik Izraela Shimon Peres izjavio je za izraelski vojni radio kako „nije sretan zbog tonova nepoštovanja koji se upućuju SAD-u iz židovske države“, iako smatra da je „neophodno Washingtonu iznijeti brige Izraela“.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO