Uhićene vođe grčke Zlatne zore

Grčka policija uhitila je vođu ultradesne stranke Zlatna zora, Nikolaosa Mihaloliakosa te parlamentarnog zastupnika te stranke, ujedno i njezina glasnogovornika Iliasa Kasidiarisa, potvrđeno je iz policijskih izvora.

„Glavni tajnik i jedan zastupnik stranke Zlatna zora maloprije su uhićeni nakon što su izdani uhidbeni nalozi“, navodi se u tekstualnoj poruci policije upućenoj novinarima, uz napomenu kako su čelnici te stranke uhićeni pod optužbom da su sudjelovali u osnivanju kriminalne organizacije.

Policija, koja istražuje umiješanost stranke u nedavno ubojstvo repera Pavlosa Fyssasa poznatog po proturasističkim pjesmama, objavila je kako su izdani i brojni drugi nalozi za uhićenje.

Agencije su prenijele da je, osim Mihaloliakosa, slobode lišeno još četiri zastupnika i devet članova Zlatne zore.

Stranka je odmah pozvala pristalice na prosvjed ispred sjedišta policije, zaprijetivši da će „uzvratiti udarac“.

Prosvjedi zbog ubojstva repera

Pogibija Pavlosa Fyssasa prije 10-ak dana izazvala je velike prosvjede u Ateni, iako je Zlatna zora demantirala da ima bilo kakve veze sa tim ubojstvom.

Stranka Zlatna zora treća je po popularnosti u Grčkoj i najvidljiviji je znak nezadovoljstva stanjem u zemlji, posebice dubokom gospodarskom krizom koja je potaknula otpor prema imigrantima te korupcijom u državnim stukturama.

Ankete pokazuju da je Zlatna zora izgubila dio svojih pristaša nakon ubojstva glazbenika.

Zlatna zora je zapretila da će unijeti pomutnju na političku scenu u Grčkoj tako što će svojim zastupnicima naložiti da istupe iz parlamenta, nakon što je policija provela istragu o njenim aktivnostima.

Na izborima prošle godine Zlatna zora je osvojila skoro sedam posto glasova.

Izvor: Agencije