Rezolucija nije dozvola za daljnje ubijanje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak navečer u New Yorku usvojilo rezoluciju kojom se zahtjeva uništenje sirijskog kemijskog oružja, ali ne prijeti automatskim kaznenim mjerama protiv vlade Bashara al-Assada ukoliko ne ispuni zahtjeve.

Jednoglasnom odlukom 15-članog Vijeća sigurnosti završilo je višetjedno razdoblje diplomatske napetosti između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Rezolucija se temelji na sporazuma koji su dvije zemlje postigle početkom mjeseca u Ženevi nakon što je 21. kolovoza u napadu kemijskim oružjem u predgrađu Damaska poginulo više stotina ljudi.

Dogovorom SAD-a i Rusije izbjegnuta je američka vojna akcija protiv Assadove vlade koju je Washington okrivio za napad.

Sirijska vlada i njezina saveznica Rusija za napad su okrivile pobunjenike.

Svjetski lideri pozdravili rezoluciju

Donošenje rezolucije o Siriji pozdravili su političke vođe širom svijeta, jer je odlukom 15-članog Vijeća sigurnosti završilo višetjedno razdoblje diplomatske napetosti između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je nakon glasovanja kako se velike sile nadaju da će se mirovna konferencija o Siriji održati polovicom studenoga u Ženevi.

Vijeću je poručio kako plan o uništavanju sirijskog kemijskog oružja nije “dozvola za ubijanje konvencionalnim oružjem”.

“U trenutku dok svjedočimo ovom važnom koraku ne smijemo zaboraviti da se strahote u Siriji nastavljaju s bombama, tenkovima, granatama i topovima”, utvrdio je Ban Ki-moon uz napomenu kako “crveno svjetlo za jednu vrstu naoružanja ne znači zeleno za druge vrste”.

Po mišljenju američkog državnog tajnika Johna Kerryja rezolucija pokazuje da “djela imaju posljedice”.

“Izvorni cilj nam je bio umanjiti sposobnosti Sirije da napada kemijskim oružjem i i odvratiti je od toga. Opcija vojne sile kojoj je prijetio predsjednik Obama mogla je to postići. No, noćašnja rezolucija postigla je i više mirnim putem jer će se prvi puta zahtijevati uništavanje čitavog vojno-kemijskog arsenala jedne zemlje”, ocijenio je Kerry.

Iako na rusko inzistiranje rezolucija u slučaju neispunjenja zahtjeva ne predviđa automatske kaznene mjere protiv Sirije, jer će za to biti potrebna druga rezolucija, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je kako je Vijeće sigurnosti spremno poduzeti mjere u slučaju da potvrdi da bilo koja strana u sukobu krši odredbe rezolucije.

Američki predsjednik Barack Obama ranije je kazao kako rezolucija predstavlja potencijalno ogromnu pobjedu za međunarodnu zajednicu i opisao je kao pravno obvezujuću i provedivu.

Zapadni diplomat, koji je želio ostati anoniman, kaže kako rezolucija skreće pozornost s Obamina kolebanja oko pitanja Sirije. “Za SAD ta rezolucija skreće pažnju s njezine nemoći”, smatra on.

Veliki diplomatski uspjeh

Ovo glasovanje je veliki diplomatski uspjeh: to je prva rezolucija koju je Vijeće sigurnosti usvojilo od početka sukoba u Siriji u ožujku 2011. Tri puta u prošlosti Moskva i Peking uložili su veto.

“Večeras je međunarodna zajednica obavila svoj posao”, rekao je uoči glasovanja glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Također je kazao da bi se mirovna konferencija o Siriji pod nazivom “Ženeva 2” trebala održati sredinom studenog.

Put glasovanju u Vijeću sigurnosti UN-a otvorila je Organizacija za zabranu kemijskog oružja u Haagu koja je u petak odobrila postupak brze identifikacije i uništavanja zaliha sirijskog oružja. Po toj odluci inspektori će već u utorak otići u Siriju.

Sirijski predsjednik Al-Assad se suglasio uništiti sirijsko kemijsko oružje nakon reakcija širom svijeta i američke vojne prijetnje zbog napada sarinom na predgrađe Damaska što je najteži kemijski napad u posljednjih 25 godina.

Pobuna protiv Assadova režima, koja je započela u ožujku 2011, razvila se tijekom mjeseci u građanski rat koji je odnio više od 110.000 života.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada