Princ Charles pod parlamentarnom istragom

Princ od Velsa, budući britanski kralj, pod istragom je Parlamenta zbog poslovnih i političkih angažmana, a Al Jazeerin Laurence Lee istražio je kako poslovni interesi princa Charlesa utječu na stanovnike Cornwalla, gdje se njegovo bogatstvo nalazi.

Na kraju turističke sezone u Cornwallu mnogi stanovnici razmišljaju jesu li skupili dovoljno novca da preguraju zimu.

U gradu Truru, kao i u većini engleskih gradova, jasni su znaci propadanja glavne ulice, no na kraju grada, priča je sasvim drugačija, jer se planira gradnja supermarketa i naselja na poljima koja su u vlasništvu princa Charlesa.

Iako princ ističe da će projekti, vrijedni više od 40 milijuna eura, stvoriti 200 radnih mjesta i pomoći poljoprivrednicima da bolje prodaju svoje proizvode. tisuće stanovnika potpisale su peticiju protiv najavljenih radova. 

„Sve te rasprave da treba pomoći lokalnim mljekarima, da trebaju biti posađene plantaže divljeg cvijeća… To je već uradio u Highgroveu, njegovoj voljenoj rezidenciji u Gloucesteru i ne možete ga kriviti zbog toga. Voljeli bismo da isto uradi i ovdje“, kaže Philip Buddell, aktivist kampanje „Spasimo Truro“.

Veći dio Cornwalla u vlasništvu je kraljevske obitelji još od 14. stoljeća, no sadašnji vlasnik pretvorio ga je u veliki poslovni pothvat pri čemu posjeduje tisuće nekretnina, obale, rijeke i plaže.

Princ ne plaća porez na profit

Sve je sada dio parlamentarne istrage usmjerene ka moći i utjecaju princa Charlesa, javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee, uz napomenu kako postoji opravdanje za to na lokalnom i nacionalnom nivou.

„Ovdašnje Charlesovo poslovno carstvo moglo bi vrijediti blizu milijardu eura, no Cornwall je najsiromašniji okrug u Britaniji. I ne samo to. Princ ne plaća nikakav korporativni porez na profit koji ostvaruje, jer se na sve gleda kao na privatni posjed“, konstatira Lee.

Budući kralj ima poseban stav o arhitekturi i njegovi građevinski pothvati odražavaju duh tradicije, pa mnogi smatraju da će većina stanova doći u posjed bogatih investitora iz Londona, umjesto siromašnog lokalnog stanovništva, kojima bi, navodno, ove kuće trebale biti pristupačne.

„Većina izvođača radova ne obazire se na navodne ciljeve vojvode od Cornwalla, jer oni žele ostvariti što veći profit. Kao i on, uostalom“, kaže stručnjak za nekretnine Bernard Deacon, dok lokalni političar Rob Simmons navodi kako je sve „potpuno privatno“ i ne može se o tome pitati. „Nema informacija na webu i sve je u potpunosti ispod radara“, dodaje Simmons.

Pristalice princa Charlesa smatraju da bi njegovo viđenje uređenja okoliša trebalo postati model za budućnost, jer su mnogi političari svojevremeno prihvaćali njegov pristup.

Dok on smatra kako djeluje kao ambasador Cornwalla u svijetu, u tom okrugu većina stanovnika misli da njegovo poslovno carstvo djeluje protivno njihovim interesima.

Izvor: Al Jazeera