Steinbruck napušta mjesto lidera SPD-a

Steinbruck je na sastanku stranke najavio da će se povući sa svih svojih funkcija u partiji, nakon što je doživio uvjerljiv izborni poraz (EPA)
Steinbruck je na sastanku stranke najavio da će se povući sa svih svojih funkcija u partiji, nakon što je doživio uvjerljiv izborni poraz (EPA)

Peer Steinbruck, koji je predvodio njemačku Socijaldemokratsku partiju u izbornoj kampanji protiv kancelarke Angele Merkel, neće više biti lider te opozicione stranke, saopćio je u petak izvor iz SPD-a.

Steinbruck je na sastanku stranke najavio da će se povući sa svih svojih funkcija u partiji, nakon što je doživio uvjerljiv izborni poraz, prenio je France Presse.

Steinbruckova Socijaldemokratska partija, osvojila je na izborima u nedelju samo 26 posto glasova, dok je demokršćanima Angele Merkel pripalo 42 posto, prenosi Tanjug.

Njemački socijaldemokrati (SPD) okupili su se u petak navečer na mini kongresu u Berlinu kako bi raspravili o otvaranju pregovora s konzervativnom koalicijom Angele Merkel oko čega je stranka podijeljena.

Neophodni savez

Uprkos uvjerljivoj pobjedi na parlamentarnim izborima održanima ovog vikenda, kancelarka Angela Merkel treba savez sa SPD-om ili Zelenima da bi imala većinu u parlamentu i sastavila Vladu. SPD-u se obratila u ponedjeljak i još čeka njihov odgovor.

No, vodstvo SPD-a teško će dobiti podršku za veliku koaliciju od članova stranke koji strahuju da bi stranka pala u još veću sjenu popularne predsjednice njemačke Vlade.

Ulazak u veliku koaliciju s Merkel neki vide kao ponudu kojom najstarija njemačka politička stranka može samo izgubiti.

Gotovo dvije trećine Nijemaca želi da se SPD priključi širokoj koalicijskoj vladi na čelu s Merkel, ali brojni članovi stranke ne žele da SPD bude manje vrijedan partner u savezu s ženom poznatom kao “crnom udovica” njemačke politike.

Oni strahuju da bi njihova stranka mogla pasti ispod 20 posto do izbora 2017, što bi bio gubitak polovice birača u odnosu na 40,9 posto koliko su osvojili posljednjom velikom pobjedom 1998. godine pod vodstvom Gerharda Schroedera.

Također strahuju da bi radikalna Lijeva stranka, koja bi bila najjača opozicijska stranka u parlamentu, “ukrala” lijeve birače SPD-a.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Socijaldemokratska partija je doživjela drugi najteži poraz od Drugog svjetskog rata na izborima u nedjelju, koji su potvrdili dominaciju Angele Merkel na političkoj sceni.

26 Sep 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO