Sirijska koalicija gubi podršku na terenu

Odstupanje od puta revolucije razlog za povlačenje podrške Koaliciji (Khaled haj ali / Youtube)

Sirijska nacionalna koalicija (SNC) gubi podršku sve većeg broja pobunjeničkih frakcija u Siriji i njihov broj je danas prešao 30, navodi se u videoporuci opozicionoj vojnog zvaničnika na internetu.

U saopćenju koje je pročitao pobunjenički vojni oficir Ammar al-Wawi u videoporuci ocjenjuje se da je došlo do “katastrofalne propasti SNC-a i njenog vojnog krila Vrhovnog vojnog vijeća (SMC)” i da su frakcije (grupe) povukle svoju podršku zbog “odvajanja rukovodstva (opozicije) koja ima sjedište u inostranstvu od revolucionarnih snaga koje operiraju na terenu i odstupanja od puta revolucije”.

Sjedište opozicione SNC je u Istanbulu, u Turskoj, podsjeća Tanjug.

Na desetine opozicionih grupa širom Sirije su time dodatno podrile napore međunarodne zajednice za stvaranje prozapadne zajedničkog opozicionog vojnog bloka za obaranje sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti u Damasku, prenijela je agencija Reuters.

Primjena šerijata

Glavne sirijske konzervativne grupacije saopćile su prije dva dana da više ne priznaju bilo koju opozicionu grupaciju sa sjedištem u inostranstvu, uključujući SNC.

“Nacionalna koalicija i njena predložena vlada pod (nedavno izabranim) Ahmadom Tomehom ne predstavlja nas, niti je mi priznajemo”, saopćilo je 13 najmoćnijih sirijskih grupacija na terenu koji učestvuju u 30-mjesečnom krvavom sukobu u Siriji.

Iste frakcije su, u zajedničkom saopćenju, pozvale na primjenu islamskog zakona u zemlji.

“Ove snage pozivaju sve vojne i civilne grupe (frakcije) da se ujedine u jednom jasnom islamskom kontekstu koji je zasnovan na šerijatskom (islamskom) zakonu kako bi on postao jedini izvor zakonodavstva”, navedeno je u saopćenju, prenijela je agencija AFP.

Britanski Independent dodaje da sirijski pobunjenici koji se bore na terenu “insistiraju da budu predstavljeni sa onima koji pate i učestvuju u žrtvi (na terenu)” .

To bi mogao da bude fatalan udarac za SNC, koja je od ranije “opterećena razmiricama i optužbama za korupciju”, čime Koalicija gubi vojnu i političku snagu na terenu, u Siriji.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada