Dogovoren nacrt rezolucije o Siriji

Vodeće svjetske sile postigle su dogovor o rezoluciji o uništenju sirijskog hemijskog oružja, saopćili su zvaničnici tih zemalja.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda – Britanija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina – dogovorile su se o nacrtu “obavezujuće i primjenjive rezolucije”, rekao je britanski ambasador pri UN-u Mark Lyall Grant.

On je dodao da će Britanija predočiti tekst rezolucije predstavnicima ostalih deset zemalja članica Vijeća sigurnosti.

Vitalij Čurkin, ruski predstavnik u UN-u, rekao je kako se nada da će Vijeće sigurnosti glasati o rezoluciji u noći sa petka na subotu po srednjeevropskom vremenu.

Američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power potvrdila je na svom nalogu na Twitteru da dogovor postignut sa Rusijom “zakonski obavezuje” Siriju da preda zalihe hemijskog oružja.

Vijeće sigurnosti održat će konsultacije iza zatvorenih vrata kako bi razmotrilo nacrt rezolucije, saopćila je u međuvremenu francuska misija pri UN-u.

Bez vojne intervencije

“Nacrt rezolucije o hemijskom oružju bit će predočen predstavnicima 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti”, saopćila je francuska misija na svom nalogu na Twitteru.

“Usaglasili smo rusko-američki nacrt rezolucije, koji će danas biti upućen Vijeću sigurnosti, radi podrške odluci koja će, kako očekujem, biti donijeta u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja”, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Najveća prepreka prijedlogu rezolucije bilo je protivljenje Rusije Članu 7 Povelje UN-a, koji se odnosi na ovlasti Vijeća sigurnosti da donese odluke kao što su sankcije i vojna intervencija, prenose agencije.

Kako navodi agencija Reuters, koja je dobila nacrt rezolucije, u njoj se navodi da su mjere zakonski obavezujuće, ali se ne govori o upotrebi vojne sile, kako su SAD, Britanija i Francuska prvobitno tražile.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada