U Namibiji ugroženo skoro milion ljudi

Namibiju je pogodila najgora suša u posljednja tri desetljeća. U Ujedinjenim narodima kažu da je ugroženo gotovo milion ljudi.

Ndilimeke Joel ima 18 mjeseci, ali teži samo šest kilograma. Trebala bi imati najmanje devet i po kilograma, izvijestila je Tania Page, novinarka Al Jazeere.

U martu je Rachel Jeremia, stanovnica Engele, prvi put dovela bebu u bolnicu, gdje je dobila na težini. Međutim, zbog suše kod kuće nema hrane, pa se vratila.

“Koža mog djeteta je puna osipa. Usjevi su propali, jer je prevelika suša, a nemamo dovoljno novca da kupimo hranu. Osjećam se veoma loše zbog nje”, kazala je Jeremia.

Vanredno stanje

Ovo je najgora suša u Namibiji u posljednjih 30 godina. Vlada je proglasila vanredno stanje te dostavlja pomoć u hrani, ali i ona ima poteškoća.

Japhet Iitenge iz Ureda za upravljanje rizicima je rekao: “Želja Vlade je da pomogne svima, no možda neće biti moguće da pokrijemo sve u isto vrijeme.”

UNICEF kaže da je pogođeno gotovo milion ljudi, te traži 7,4 miliona dolara.

Bolnica u Engeli je na prvoj liniji. Doktor Nhamo Benhura kaže da su ove godine od neuhranjenosti u toj bolnici već umrle 44 bebe. Za nekoliko mjeseci broj pacijenata se udvostručio.

“Činimo sve što je u našoj moći. Neke upućujemo lokalnim vlastima kako bi dobili namirnice. Nije mnogo, ali pomaže. Međutim, ne možemo puno učiniti”, kazao je Benhura.

Dobijanje pomoći

Većina prisutnih žena su iz Angole. Kažu da ovdje dobijaju više pomoći.

Josephina Matias iz Angole je kazala: “Nema hrane, porodica mi pokušava slati novac, ali ove godine je zemlja neplodna.”

S druge strane ceste trudnice borave u šatorima, kako bi bile blizu kad dođe vrijeme poroda.

“Stanje će se vjerovatno pogoršati, jer je prva žetva, čak i ako bude kiše, tek u martu, tako da će bebe koje se trebaju uskoro roditi doći na surov i nemilosrdan svijet”, izvijestila je Tania Page.

Vlada Namibije bolnici je isporučila pomoć u hrani za majke poput Rachel. Međutim, ona ima još četvero gladne djece, tako da pomoć neće dugo potrajati.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Suše i poplave uništavaju usjeve, stoku i ugrožavaju snabdijevanje vodom za piće, a HIV, malarija, kolera i dijareja stvaraju dodatne probleme.

04 Mar 2013

Suše u svijetu odnose više života i uzrokuju veće seobe stanovništva nego što to čine poplave ili zemljotresi.

15 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO