Tragične antivladine demonstracije u Sudanu

Khartoum je paraliziran od srijede, a demonstranti pale gume kako bi blokirali ulice (AP)
Khartoum je paraliziran od srijede, a demonstranti pale gume kako bi blokirali ulice (AP)

Najmanje 29 osoba je poginulo u tri dana u antivladinim demonstracijama u Sudanu, saopćili su danas bolnički izvori novinskoj agenciji AFP.

„Dovezena su tijela 21 osobe od početka protesta u ponedjeljak protiv porasta subvencija na cijene goriva“, izjavio je izvor u Omdurmanu. Još osam osoba se smatra nestalim širom zemlje, kazali su očevici i porodice.

Aktivisti su pozvali na nove demonstracije u četvrtak u Khartoumu, gdje su interventne snage raspoređene od jutra na glavnim raskrsnicama, prenosi Fena.

Zatvorene škole

Khartoum je paraliziran od srijede, a demonstranti pale gume kako bi blokirali ulice.

S obzirom na širenje nemira, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Khartoumu je pozvala “sve strane da se suzdrže od upotrebe sile i na poštivanje javnih sloboda i prava na mirno okupljanje”.

Sudanske vlasti su zatvorile škole u Khartoumu do 30. septembra. 

I u četvrtak su internetske veze bile prekinute, prema izjavama nekoliko korisnika, ali nije moguće utvrditi da li se radi o kvaru ili o namjernom prekidu koji su izvršile vlasti.

Izvor: Agencije


Povezane

Ujedinjene nacije su osudile napad na mirovnjake u UN-ovoj afričkoj misiji, u zapadnom dijelu Sudana. Potvrdili su da je sedam ubijenih vojnika porijeklom iz Tanzanije. U napadu je povrijeđeno i 17 pripadnika zajedničkih mirovnih snaga UN-a i Afričke unije. Riječ je o najkrvavijem napadu na ove vojnike od početka misije prije šest godina. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO