Rusija pritvorila aktiviste Greenpeacea

Aktivistima Greenpeaca prijeti 15 godina zatvora zbog 'gusarstva' (EPA)
Aktivistima Greenpeaca prijeti 15 godina zatvora zbog 'gusarstva' (EPA)

Sud u Murmansku, na sjeverozapadu Rusije, naredio je u četvrtak da se na dva mjeseca pritvore sedmerica aktivista Greenpeacea, među kojim su i strani državljani i fotograf, kojima prijeti 15 godina zatvora zbog “gusarstva”, nakon akcije na platformi Gazproma na Arktiku.

Kapetan Greenpeaceova broda, Amerikanac Peter Willcox, koji je bio i kapetan Rainbow Warriora, drugog broda te nevladine organizacije za zaštitu okoliša koji su 1985. godine potopile francuske tajne službe, preventivno je pritvoren na dva mjeseca, po odluci suda Lenjinski iz Murmanska.

Slične odluke donesene su za Poljaka Tomasza Dziemianczuka, Novozelanđane Davida Johna Haussmanna i Jona Beauchampa, Kanađanina Paula Douglasa Ruzyckog i Francuza Francesca Pisanua.

Pritvoreni stranci

U Rusiji je rijetkost da se stranci pritvaraju.

Sud je nešto ranije donio istu odluku i za ruskog fotografa Denisa Sinjakova i glasnogovornika Greenpeacea, Rusa Romana Dolgova.

Preventivni pritvor glasnogovorniku Geenpeacea Internationala, Šveđaninu Dmitriju Litvinovu, sinu poznatog disidenta i političkog zatvorenika iz sovjetskog vremena Pavela Litvinova i praunuku Staljinovog ministra vanjskih poslova, produžen je za 72 sata.

Aktivisti odbacuju optužbe za “gusarstvo”, ističući da je njihova protestna akcija 18. septembra na platformi velike ruske kompanije Gazproma na Arktiku bila miroljubiva.

U četvrtak ujutro je ruska istražna komisija upozorila da će zatražiti da se 30 članova posade Arctic Sunrisea, koji plovi pod holandskom zastavom, zadrži u pritvoru dok se ne završi istraga.

Diplomatski spor

Ovaj izgred, u koji su upleteni brojni stranci, mogao bi se pretvoriti u diplomatski spor. Holandija je, pozivajući se na pomorsko pravo, već zatražila od ruskih vlasti da pusti posadu.

Članovi posade Arctic Sunrise pritvoreni su u srijedu u Murmansku i u okolici, pošto su se 18. septembra pokušali popeti na Gazpromovu platformu na Arktiku, u znak protesta protiv njegovih planova crpljenja nafte.

Greenpeaceov brod je sljedećeg dana, u brzoj akciji iz helikoptera, zauzela grupa ruskih specijalaca i pripadnika obalne straže, a zatim je otegljen u luku u Murmansku.

Izvor: Agencije


Povezane

Ekološka organizacija Greenpeace tvrdi da je ruska obalska straža napala jedan od njenih brodova na Arktiku. Do incidenta je došlo nakon što su u srijedu aktivisti pokušali da se popnu na rusku naftnu platfomu. Uhapšeno je najmanje 30 aktivista. Slučaj u Moskvi prati Paul Brennan.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO