Rouhani: Iran za dogovor u kratkom roku

Rouhani je u govoru na Generalnoj skupštini UN-a rekao da njegova zemlja nije apsolutno nikakva prijetnja svijetu (Getty Images)
Rouhani je u govoru na Generalnoj skupštini UN-a rekao da njegova zemlja nije apsolutno nikakva prijetnja svijetu (Getty Images)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je da u roku od tri do šest mjeseci želi postići dogovor sa svjetskim silama o nuklearnom programu Teherana.

“Jedini način da se napravi pomak jeste da se u pregovorima odredi kratak vremenski okvir”, rekao je Rouhani za Washington Post u New Yorku, gdje se nalazi na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Rouhani je ocijenio da će taj rok što kraći bude biti djelotvorniji za sve, prenosi Reuters.

“Ako bude tri mjeseca, to će biti izbor Irana, ako bude šest mjeseci i to je dobro. U pitanju su mjeseci, ne godine”, odgovorio je Rouhani, upitan za vremenski okvir rješavanja spora za Zapadom u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Spremnost za pregovore

Iranski predsjednik je razgovarao i sa urednicima medija u New Yorku i tom prilikom je kazao kako je njegova zemlja spremna pregovarati o spornom nuklearnom programu, te da “nema šta da krije”.

Ovo je izjavio uoči za danas planiranih razgovora sa šest svjetskih sila o nuklearnom programu Teherana.

Rouhani je u govoru na Generalnoj skupštini UN-a rekao da njegova zemlja “nije apsolutno nikakva prijetnja svijetu”.

On je govorio nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Barack Obama kazao da želi “značajan sporazum” sa Iranom ukoliko on bude radio na otklanjanju međunarodne zabrinutosti zbog svog nuklearnog programa.

Zapadne zemlje optužuju Iran da radi na razvoju nuklearnog oružja, dok službeni Teheran navodi kako se njegov nuklearni program koristi isključivo u mirnodopske svrhe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO