Potvrđena 50-godišnja kazna Charlesu Tayloru

Taylor je prvi šef jedne afričke države osuđen pred nekim međunarodnim sudom za ratne zločine (Reuters)
Taylor je prvi šef jedne afričke države osuđen pred nekim međunarodnim sudom za ratne zločine (Reuters)

Žalbeno vijeće Specijalnog suda za Siera Leone u četvrtak je potvrdilo 50-godišnju zatvorsku kaznu bivšem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru za ratne zločine počinjene 90-ih u Siera Leoneu.

“Žalbeno vijeće potvđuje kaznu od 50 godina zatvora i naređuje da se kazna odmah uvede”, rekao je sudija George King.

Taylor je u maju 2012. osuđen na zatvorsku kaznu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti po svih 11 tačaka optužnice, uključujući pomaganje i podsticanje pobunjenika u Siera Leoneu, koji su pobili i osakatili hiljade ljudi tokom brutalnog građanskog rata u toj afričkoj državi, prenosi AP.

Tražio ukidanje kazne

U tom desetogodišnjem sukobu od 1992. do 2002. godine poginulo je ili teško ranjeno blizu pola miliona ljudi.

Taylor je u žalbenom postupku zahtijevao da Sud, koji je pod okriljem Ujedinjenih nacija, poništi sve zaključke o krivici i presudu koja mu je izrečena, te da ukine kaznu.

Taylor (64) se tereti da je pomagao Revolucionarni ujedinjeni front (URF), čiji pripadnici su mu u dijamantima plaćali za naoružanje koje im je dostavljao.

Specijalni sud optužio ga je za podsticanje genocida u toj zemlji, ubistvo, silovanje, stvaranje jedinica djece iz osvojenih sela i njihovo regrutiranje u vojnike, koji su počinili najstrašnije masakre, kao i za seksualno ropstvo tokom građanskog rata, kada je ubijeno više od pola miliona ljudi.

Sud je naveo kako je Taylor znao za brutalna silovanja, ubistva, sakaćenje civila i kako ništa nije učinio da spriječi zločine, već je, naprotiv, naoružavao i finansirao pripadnike ozloglašenog URF-a, dajući im i satelitske telefone i novac.

‘Krvavi dijamanti’

Bivši liberijski predsjednik profitirao je u trgovini takozvanim krvavim dijamantima, koje je koristio za dalje finansiranje sukoba.

Suđenje Tayloru je iz Specijalnog suda za Siera Leone premješteno iz te zemlje u Holandiju, zbog straha od sukoba i nestabilnosti u odnosima te zemlje i susjedne Liberije.

Taylor, koji se nalazi u pritvoru od 2006. godine, prvi je šef jedne afričke države osuđen pred nekim međunarodnim sudom za ratne zločine.

Tokom petogodišnjeg suđenja u Hagu izvedeno je više od 100 svjedoka, među kojima je najviše pažnje privuklo svjedočenje supermodela Naomi Campbell, koja je pričala o dijamantima koje je od Taylora dobila na poklon 1997. godine.

Sud je prošle godine saopćio da će Taylor služiti kaznu u britanskom zatvoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor osuđen je na 50 godina zatvora. Tako je u srijedu odlučio Međunarodni sud. Tayloru se sudilo za ubistva, silovanja i mučenja te podršku pobunjenicima Sijera Leonea tokom rata u toj zemlji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO