Pakistan: Apel preživjelih za pomoć

Pakistanci koji su preživjeli razorni zemljotres na jugozapadu zemlje proveli su noć u improvizovanim šatorima, nakon što su uništene njihove kuće uglavnom izgrađene od blata.

Pakistanska nacionalna uprava za prirodne katastrofe saopštila je da je u zemljotresu u utorak poginulo 348 ljudi, ali Al Jazeera iz svojih izvora saznaje kako je moguće da je broj mrtvih već premašio 500.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni sravnio je sa zemljom veliki dio okruga Awaran u provinciji Baluchistan.

Dok su čekali da pomoć stigne u zabačena sela, gladni ljudi kopali su po smetljištu u potrazi za hranom.

Reporter Al Jazeere Kamal Hyder javio je iz Awarana u četvrtak da su uslovi vrlo teški, te da preživjelima nedostaju hrana, voda, lijekovi i sklonište.

Zabačena sela

U selu Dalbadi uništeno je skoro 300 kuća. Mještanin Noor Ahmad bio je na poslu u vrijeme zemljotresa, a kad se vratio u selo pronašao je srušenu kuću i saznao da su njegova supruga i sin poginuli.

“Slomljen sam. Izgubio sam porodicu”, kazao je Ahmad.

Ljekari u selu pružili su pomoć nekim povrijeđenim ljudima, ali ne mogu pomoći svima zbog nedostatka lijekova i osoblja.

“Potrebno nam je još šatora, lijekova i hrane”, rekao je portparol provincijske Vlade, Jan Mohammad Bulaidi.

Dodao je da je 2.000 šatora i paketa s hranom stiglo u Awaran, ali da su mnoga pogođena područja zabačena, te da je do njih teško stići.

“Postoji, također, opasnost od militanata na ovim područjima”, rekao je Bulaidi.

Pakistanska vojska poslala je skoro 1.000 vojnika u Awaran u noći sa srijede na četvrtak, a očekuje se i dolazak vojnih helikoptera. Konvoj od 60 vojnih kamiona sa namirnicama na putu je ka pogođenom području.

U Awaranu živi skoro 300.000 stanovnika na području od 29.000 kvadratnih kilometara.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO