Njemačka: Najteža dilema SPD-a

Gabriel (desno), kažu poznavatelji prilika, nada se velikoj koaliciji, jer bi postao vicekancelar ili ministar vanjskih poslova, finansija ili rada (EPA)
Gabriel (desno), kažu poznavatelji prilika, nada se velikoj koaliciji, jer bi postao vicekancelar ili ministar vanjskih poslova, finansija ili rada (EPA)

Socijaldemokratska partija Njemačke, poražena na nedavnim parlamentarnim izborima, teško će dobiti podršku za veliku koaliciju s konzervativcima kancelarke Angele Merkel od članova SPD-a, koji strahuju da bi stranka pala u još veću sjenu popularne predsjednice njemačke Vlade.

SPD je doživio drugi najteži poraz od Drugog svjetskog rata na izborima u nedjelju, koji su potvrdili dominaciju Merkel na političkoj sceni.

Stranački čelnici sastju se pod vodstvom Sigmara Gabriela u petak kako bi odlučili šta dalje. Dogovor će biti odlučujući test za SPD i za Gabriela.

Ulazak u veliku koaliciju s Merkel neki vide kao ponudu kojom najstarija njemačka politička stranka može samo izgubiti.

“SPD je ostvario vrlo slab rezultat i puno ljudi u stranci želi da radije bude u opoziciji. Oni strahuju da će stranka u velikoj koaliciji izgubiti identitet”, rekao je Thomas Jaeger, politički analitičar sa Univerziteta u Kelnu.

Manje vrijedan partner

Predsjednika SPD-a, koji je već pod pritiskom zbog izbornog poraza, okrivljuju i za izbor krivog kandidata za kancelara, te za krivi politički fokus u kampanji, povećanje poreza.

Gotovo dvije trećine Nijemaca žele da se SPD priključi širokoj koalicijskoj Vladi kancelarke Merkel.

Međutim, brojni članovi stranke ne žele da SPD bude manje vrijedan partner u savezu sa ženom poznatom kao “crnom udovica” njemačke politike.

“SPD ne stoji u redu nakon što je gospođa Merkel uništila svog ranijeg koalicijskog partnera”, rekao je Gabriel u izbornoj noći.

Dan kasnije umjerenije je govorio o ideji ponovnog formiranja desno-lijeve koalicije, koja je vladala Njemačkom od 2005. do 2009. godine, rekavši da je SPD spreman saslušati što Merkel ima za ponuditi.

“Rezultat je otvoren”, kazao je Gabriel.

Složen i neizvjestan proces

Dobri poznavatelji prilika u SPD-u kažu da se Gabriel potajno nada velikoj koaliciji, jer bi postao vicekancelar ili ministar vanjskih poslova, finansija ili rada, čime bi zadovoljio svoj ego.

Veliki broj članova stranke, međutim, ne želi imati ništa s velikom koalicijom i nepovjerljivi su prema Gabrielu. Traže da oni koji plaćaju članarinu, njih skoro 470.000, glasaju o pristupanju koaliciji, što je prilično složen i neizvjestan proces.

Brojni socijaldemokrati boje se da bi njihova stranka mogla pasti ispod 20 posto do izbora 2017. godine, što bi bio gubitak polovice birača u odnosu na 40,9 posto, koliko su osvojili posljednjom velikom pobjedom 1998. godine pod vodstvom Gerharda Schrodera.

Strahuju, također, da bi radikalna Lijeva stranka, koja bi bila najjača opoziciona stranka u Bundestagu, “ukrala” lijeve birače SPD-a.

Ukupno 200 saveznih i regionalnih čelnika SPD-a sastat će se u petak poslije podne kako bi razmotrili sve opcije.

Godine 2005. trebala su im dva mjeseca da dogovore uvjete ulaska u posljednju veliku koaliciju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO