Nalog Interpola za hapšenje ‘Bijele udovice’

Vjeruje se da je Samanta Lewithwaite Veliku Britaniju napustila prije nekoliko godina (Al Jazeera)

Interpol je u četvrtak, na zahtjev Kenije, izdao međunarodni nalog za hapšenje britanske državljanke Samanthe  Lewthwaite (29), poznate kao “Bijela udovica”.

U saopćenju Interpola se kaže da Kenija traži Samanthu Lewthwaite “zbog posjedovanja eksploziva i zavjere iz decembra 2011. godine”.

Na osnovu Interpolovog naloga, zemlje članice su dužne uhapsiti Samanthu Lewthwaite i nakon toga je izručiti Keniji.

Kćerka britanskog vojnika

Svjetski mediji objavili su ranije da postoji mogućnost da je u opsadi u tržnom centru u Nairobiju učestvovala udovica bombaša-samoubice, koji je poginuo u napadu na londonski metro 2005. godine.

Samantha Lewthwaite, poznata kao “Bijela udovica”, kćerka je britanskog vojnika, majka troje djece i udovica Germainea Lindsayja, jednog od bombaša-samoubica koji su se raznijeli u londonskom metrou 7. jula 2005. godine, usmrtivši 52 ljudi.

Grupa Al-Shabab, koja je preuzela odgovornost za napad u Nairobiju, na to je odgovorila da blisko sarađuje sa tom ženom, ali da ona nije među napadačima u Nairobiju.

Vjeruje se da je Samantha Lewthwaite Veliku Britaniju napustila prije nekoliko godina, prenio je AFP.

Deset miliona dolara nagrada

Prema podacima američke Centralne obavještajne službe, Samantha Lewthwaite  je do sada uspijevala izmaknuti svim policijskim zamkama u Keniji i izvan te zemlje, a navodno je bila članica jedinice koja je planirala bombaški napad na bar u Mombasi 2011. godine, u kojem je troje ljudi ubijeno, a više od 50 ranjeno.

Jedan britanski list je objavio da je Samantha Lewthwaite “najtraženija žena u svijetu”, a SAD je ponudio deset miliona dolara onom ko je uhvati, živu ili mrtvu.

Somalijski pobunjenički pokret Al-Shabab, koji je povezan s Al- Kaidom, preuzeo je odgovornost za napad u tržnom centru WestGate, navodeći da je masakr “direktna odmazda za kenijsku vojnu intervenciju u Somaliji, gdje se vojnici Afričke unije bore protiv islamista”.

Izvor: Agencije