Masovne civilne žrtve u Siriji

Jedna Iračanka je poginula danas u napadu na Irački konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku, rekao je diplomata za agenciju AFP.

„Minobacačka granata pogodila je čekaonicu u Iračkom konzulatu. Jedna žena je ubijena, a tri osobe su ranjene“, rekao je diplomata koji je želio ostati anoniman, prenosi Fena.

Zračni udari

Zasad nije poznato državljanstvo ranjenih osoba.

U posljednja 24 sata snage Bashara al-Assada u kopnenim i zračnim napadima protiv pobunjenika ubile su 81 osobu, među kojima 12 žena i 11 djece, javlja Anadolija. Organizacija za nadgledanje ljudskih prava u Siriji (SNHR) javila je kako su Vladine snage ponovo izvele zračni napad na položaje pobunjenika potpomognute artiljerijskom paljbom.

Prema njihovim podacima u Halepu je poginulo 20, u predgrađima Damaska 18, Idlibu 16, Deri 10, u Rakki pet, Hami četiri, u Hasekiju tri, u Homsu i Deir ez-Zoru po dvije osobe, te jedna osoba u Kuneytri.

Prema podacima SNHR-a, 35 poginulih su vojnici pobunjeničkih snaga, a ostali su civili.

Sirijski lokalni komitet (LCC) javio je da su pobunjeničke snage zauzele granični prijelaz Ramse na sirijsko-jordanskoj granici.

Sirijska novinska agencija SANA javila je kako je sirijska vojska u borbama protiv pobunjeničkih snaga širom Sirije onesposobila veliki broj članova pobunjeničkih snaga, oduzela mnogo vozila i naoružanja, te srušila neke tunele koje su koristile pobunjeničke snage.

Humanitarna pomoć

Pojedine evropske zemlje u Siriju će poslati humanitarnu pomoć u vrijednosti 431 milion dolara.

U novom humanitarnom paketu pomoći za Siriju učestvovat će Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Danska, Luksemburg, Španija, Holandija i Evropska komisija.

Iz evropskog Komiteta za međunarodnu saradnju pojasnili su kako je stanje u Siriji, koja je skoro dvije godine zahvaćena ratom, alarmantno, te da će, ukoliko se ovako nastavi, polovica sirijske populacije do kraja godine imati potrebu za humanitarnom pomoći.

U pojašnjenju je navedeno kako je potrebno u skorije vrijeme prirediti još jednu međunarodnu konferenciju na kojoj će se razmatrati aktuelna situacija u Siriji i položaj u kojem se nalazi sirijski narod.

Izvor: Agencije


Povezane

Među pobunjeničkim grupama na sjeveru Sirije podjele su sve dublje. Borci povezani sa Al-Kaidom, koji su u sukobu sa Slobodnom sirijskom vojskom zbog kontrole nad pograničnim gradom Azazom, pristali su na prekid vatre. Prije toga, Turska je zbog sukoba odlučila zatvoriti granične prijelaze sa Sirijom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO