Masovne civilne žrtve u Siriji

Jedna Iračanka je poginula danas u napadu na Irački konzulat u sirijskom glavnom gradu Damasku, rekao je diplomata za agenciju AFP.

„Minobacačka granata pogodila je čekaonicu u Iračkom konzulatu. Jedna žena je ubijena, a tri osobe su ranjene“, rekao je diplomata koji je želio ostati anoniman, prenosi Fena.

Zračni udari

Zasad nije poznato državljanstvo ranjenih osoba.

U posljednja 24 sata snage Bashara al-Assada u kopnenim i zračnim napadima protiv pobunjenika ubile su 81 osobu, među kojima 12 žena i 11 djece, javlja Anadolija. Organizacija za nadgledanje ljudskih prava u Siriji (SNHR) javila je kako su Vladine snage ponovo izvele zračni napad na položaje pobunjenika potpomognute artiljerijskom paljbom.

Prema njihovim podacima u Halepu je poginulo 20, u predgrađima Damaska 18, Idlibu 16, Deri 10, u Rakki pet, Hami četiri, u Hasekiju tri, u Homsu i Deir ez-Zoru po dvije osobe, te jedna osoba u Kuneytri.

Prema podacima SNHR-a, 35 poginulih su vojnici pobunjeničkih snaga, a ostali su civili.

Sirijski lokalni komitet (LCC) javio je da su pobunjeničke snage zauzele granični prijelaz Ramse na sirijsko-jordanskoj granici.

Sirijska novinska agencija SANA javila je kako je sirijska vojska u borbama protiv pobunjeničkih snaga širom Sirije onesposobila veliki broj članova pobunjeničkih snaga, oduzela mnogo vozila i naoružanja, te srušila neke tunele koje su koristile pobunjeničke snage.

Humanitarna pomoć

Pojedine evropske zemlje u Siriju će poslati humanitarnu pomoć u vrijednosti 431 milion dolara.

U novom humanitarnom paketu pomoći za Siriju učestvovat će Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Danska, Luksemburg, Španija, Holandija i Evropska komisija.

Iz evropskog Komiteta za međunarodnu saradnju pojasnili su kako je stanje u Siriji, koja je skoro dvije godine zahvaćena ratom, alarmantno, te da će, ukoliko se ovako nastavi, polovica sirijske populacije do kraja godine imati potrebu za humanitarnom pomoći.

U pojašnjenju je navedeno kako je potrebno u skorije vrijeme prirediti još jednu međunarodnu konferenciju na kojoj će se razmatrati aktuelna situacija u Siriji i položaj u kojem se nalazi sirijski narod.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada