Izbjeglice čekaju povratak u Siriju

Žrtve rata u Siriji su i kršćani, čije se priče rijetko čuju. Ni sami ne vole mnogo govoriti o svom izbjeglištvu. Najveći broj njih je iz sirijskog grada Qusayr došao u Liban.

Ekipa Al Jazeere bila je u gradu Kaa, koji je primio najviše kršćanskih izbjeglica. Grad Kaa, na sjeveroistoku Libana, nastanjen je libanskim kršćanima – katolicima i pravoslavcima. Postao je utočište za kršćane koji su mahom izbjegli iz Qusayra i drugih sirijskih gradova.

U glavnoj ulici nalazi se naizgled obična radnja. I po kipu Bogorodice teško bi se zaključilo da se u maloj prodavnici nalazi sjedište Caritasa za cijelu dolinu Beka.

Caritas prije UNHCR-a

Vlasnik i prvi čovjek Caritasa u Kau je Mamsuh. Uz prodaju namirnica popisuje izbjegle. Kaže da je u grad došlo 140 porodica, ali da se dio njih vratio u Qusayr po završetku borbi.

“Caritas je u ovaj grad stigao prije UNHCR-a, pa smo prva organizacija koja je počela pomagati izbjeglima. Mnoge porodice odbijaju da ih Ujedinjeni narodi registriraju kao izbjeglice, jer se nadaju povratku. Zbog toga ih registriramo mi. A od nas dobijaju osnovne stvari, hranu, pokrivače, peškire…”, kaže Mamsuh.

Al Jazeera je posjetila i pravoslavnu crkvu svetog Đorđa. U samom gradu Kaa pravoslavnih vjernika daleko je manje u odnosu na katolike. Slika se promijenila zbog dolaska izbjeglica.

“Najveći broj hrišćana iz Qusayra tokom borbi Vladinih snaga i pobunjenika pobegao je u ovaj grad. Među izbeglim hrišćanima koji su došli u Kaa najviše je pravoslavaca”, izvještava reporter Vladimir Bobetić.

Mamman ima 65 godina. Sa snahom i četvero unučadi izbjegao je u Liban. Žena i sin poginuli su u Qusayru. Za razliku od drugih izbjeglica, Mamman je, zahvaljujući ušteđevini, uspio iznajmiti stan od dvadesetak kvadrata, koji plaća duplo više od regularne cijene, jer je polunamješten.

Sve se promijenilo

“Kada smo ovdje došli nismo dobili nikakvu pomoć. Glavna briga su mi bila djeca. Kao što vidite, velika smo porodica. Ljudi koji su došli prije nas rekli su da iznajmljuju stanove. Ja ovaj plaćam 600 dolara i teško je naći pare. Osim toga, ako oštetimo nešto ili uprljamo, bit ćemo izbačeni napolje”, kaže on.

Svi članovi Mamanove porodice žele se vratiti u Siriju.

“Imali smo prelijep život u Siriji. Često smo izlazili. Mladi su ostajali do tri sata ujutro i nije bilo nikakvih problema. Zemlja je bila sigurna. Onda su počele demonstracije i sve se promijenilo”, dodaje Mamman.

Iz Sirije je do sada izbjeglo skoro 300.000 kršćana, od čega je otprilike 1.200 porodica došlo u Liban. U sukobu su se držali neutralno, ali se plaše sudbine iračkih kršćana, koji su poslije intervencije u toj zemlji postali meta militanata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Ekipa Al Jazeera Balkans bila je u Arsalu, gradu u kojem je spas od rata našlo više od 40.000 sirijskih izbjeglica.

25 Sep 2013

Sirijsku nacionalnu koaliciju ne priznaje 13 pobunjeničkih grupa u Siriji. Također pozivaju na uspostavljanje islamske države u Siriji. Ove grupe, koje uključuju brigadu Tevhiid i Al-Nusra front, kontrolišu nekoliko desetina hiljada boraca. Zeina Khodr izvještava iz susjednog Libana.

U samoj Siriji i danas se ratuje. U Damasku se pod paljbom granata našla i ruska ambasada. Kriza je počela prije dvije i po godine. Donosimo kratki pregled.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO