Istraživanje novog izvora jeftine energije

Naučnici u Švicarskoj otkrili su efikasniji način da proizvode struju i svježu vodu, koristeći isključivo sunčeve zrake. Kako javlja reporter Al Jazeere Jonah Hull, ovo otkriće moglo bi postaviti nove standarde u sektoru obnovljive energije.

Nedaleko od Ciriha, u istraživačkoj laboratoriji koju vodi tehnološka kompanija IBM, naučnici veruju da su pronašli rješenje – efikasniji metod za korištenje sunčeve energije od bilo kojeg drugog do sada postignutog.

“Ključni dio ovog sistema su male fotovoltne ćelije, dizajnirane za svemirsku industriju. One su u mogućnosti gotovo polovinu sunčevih zraka koje apsorbiraju pretvoriti u struju.

Opskrba manjeg grada

To je mnogo više nego što današnja tehnologija nudi. Ogledalo koncentrira sunčeve zrake ka ćelijama, pojačavajući tako energetsku efikasnost hiljadu puta”, izvještava Hull.

Naravno, ovo je prototip. Naredne godine očekuju da će imati operativni sistem 40 puta veći od postojećeg, što će zadovoljiti energetske potrebe za deset domaćinstava. Sa 400 ovakvih ogledala u nekom polju ili u pustinji dobili bi elektranu jačine deset megavata, koja strujom može opskrbiti omanji grad.

Pored toga, fotovoltne ćelije imaju tendenciju da se znatno zagrijavaju. Za njihovo hlađenje napravljen je sistem koji koristi bilo kakvu vodu – morsku, riječnu, pa čak i otpadnu.

Kada preuzme toplotu sa ćelija voda isparava, ostavljajući iza sebe sol i ostale nečistoće. Para se zatim ponovo kondenzira u čistu vodu, spremnu za piće.

Ekonomski kompromis

Bruno Michel, istraživač IBM-a, kaže: “Tokom mog obrazovanja postojalo je shvatanjeda ekologija i ekonomija idu u suprotnim smjerovima. Ako želite ekološki progres morate napraviti ekonomski kompromis. Sada ovaj sistem omogućava da ekologija i ekonomija idu paralelno. To je divna stvar, jer kako činimo da fotovoltna energija postaje jeftinija možemo je distribuirati širim masama i to nas ekonomski ne košta mnogo.”

Za Michela to je kulminacija osmogodišnjeg rada u istim laboratorijama koje su svijetu podarile nanotehnologiju i četiri Nobelova naučna laureata.

Uskoro im se možda pridruži još jedan, koji se nada da će svijetu omogućiti novi izvor jeftine energije i čiste vode.

Izvor: Al Jazeera


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO