Borba s ekonomskim krahom na Kipru

Prije šest mjeseci Evropska unija i Međunarodni monetarni fond morali su hitno spašavati Kipar od propasti i bankrota. Kreditni rejting te otočke države pao je na nivo smeća, što nimalo ne olakšava ispunjavanje kontroverznih uvjeta iz paketa pomoći.

Evo kako se stanovnici Kipra bore s ekonomskim krahom. Phil Andreou je vrlo bogat, ali možda ne zadugo.

“Situacija je vrlo teška. Ovo je bitka za preživljavanje”, kazao je on.

Andreou je vlasnik lanca trgovina. Njihov broj smanjen je sa 50 na 41. Ova vrsta biznisa zavisi od priliva novca, kojeg je na Kipru sve manje, jer teško cirkulira. Njegov lanac zove se Tako lako, no na Kipru više ništa nije lako.

Zalihe za sedam dana

“Pravimo zalihe dostatne za sedam dana, A zašto? Jer moramo dobro kalkulirati novcem. Stvari su se promijenile i vratitli smo se 50 godina unazad”, kaže Andreou. 

Spas u vidu paketa pomoći od deset milijardi eura stigao je u martu. Međutim, tada je Kipar morao zatvoriti jednu od najvećih banaka.

Vlada je posegnula i za novcem sa računa klijenata. Danima su građani ispred banaka stajali u redovima, pokušavajući izvući što više keša sa svojih računa.

Šest mjeseci kasnije redova nema, ostali su samo osjećaji gnušanja i nepovjerenja. Gnušanje je upućeno ka MMF-u i EU-u, spasiocima Kipra. Njihov novac je, međutim, došao uz dva uslova: bankarska reforma i oštre mjere štednje.

Ministar optimista

Tu dolazimo i do nepovjerenja prema kiparskoj Vladi, koja je pristala na provođenje mjera štednje. Posljedica: zemlja tone u sve dublju recesiju, a nezaposlenost raste.

Kipar je vrlo ponosna zemlja, ali u ovom trenutku i ne baš sretna. Pesimizam je osjećaj koji dominira ulicama. No ako pitate Vladu, reći će vam da se situacija može samo poboljšati, ali se to neće desiti preko noći.

Haris Georgiades, ministar finansija, kaže: “Situacija će biti još neko vrijeme biti teška, prije nego se počne popravljati. Ja sam optimističan.”

A šta ako ne vjerujete bankama? Novac držite kući. To je najnoviji trend na Kipru, koji je, s druge strane, doveo do rasta provala u kuće.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Nakon što je sinoć odbio prijedlog zakona, Parlament Kipra tijesno odobrio novi zakon koji je omogućio novu pomoć EU-a.

05 Sep 2013

Iako su vladini dužnosnici upozoravali da će Kipar bez paketa pomoći već idući mjesec bankrotirati, građani su s negodovanjem dočekali pristanak na paket od 10 miliona eura.

30 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO