Otkazan susret razdvojenih porodica

Sjeverna Koreja otkazala je susret porodica razdvojenih od Korejskog rata 50-ih godina. Susreti su trebali početi u srijedu.

Južnokorejska Vlada tvrdi da ostaje predana svojoj politici izgradnje povjerenja sa sjevernim susjedom, ali ovosedmični događaji su opet pokazali da povjerenja nema dovoljno.

Prošle sedmice Kim Soon-yeon pripremala se sa svojim snahama za porodičnu svečanost tokom godišnjeg dana zahvalnosti. Međutim, psihički se spremala za još jedan porodični događaj, na koji čeka više od 60 godina.

“Sve to čekanje će napokon uroditi plodom. Osjećam radost što ću ih vidjeti. Neki ljudi nikad nisu dobili priliku da vide svoju porodicu, a u nekim slučajevima članovi porodice više nisu živi. Ja imam nećake i voljela bih ih sresti.”

Njihova majka, starija sestra Kim Soon-yeon, ostala je sjeverno od granice na kraju Korejskog rata. Kim je saznala da joj je sestra umrla, ali se nada da će saznati više o njenom životu.

U subotu su te nade srušene najavom na sjevernokorejskoj televiziji.

Pjongjang je objavio da ukida okupljanje, optužujući Seul da nedavni dijalog između dviju strana koristi za konfrontaciju.

Ministar ponudio izvinjenje

Sedmicu dana kasnije iščekivanje je zamijenjeno dubokim razočarenjem, dok Kim pregleda zimsku odjeću i druge poklone koje je bila spremila za svoju rodbinu.

“Gledala sam vijesti na TV-u i jela. Odjednom sam se osjetila nemoćnom i ispala mi je kašika. Prošle su 63 godine odkako smo sestra i ja razdvojene. Ne znam tačno šta se događa ni na jednoj strani. Tako sam tužna”, priča Kim Soon-yeon, članica razdvojene porodice.

U drugom stanu južnokorejski ministar za ujedinjenje susreo se s još jednim razočaranim članom porodice, te ponudio izvinjenje i utjehu. Koliko god bilo tužno za njih, ovo je, također, korak unazad za nedavno poboljšanje odnosa između Seula i Pjongjanga.

Izvor: Al Jazeera