Iran pozdravlja govor Baracka Obame u UN-u

Sasvim drugačiji ton Obaminog govora, ocjenjuje list Donyaye Eghtessad (www.donya-e-eqtesad.com)
Sasvim drugačiji ton Obaminog govora, ocjenjuje list Donyaye Eghtessad (www.donya-e-eqtesad.com)

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Morteza Sarmadi u srijedu je, u govoru održanom pred članovima Generalne skupštine UN-a, pozdravio način govora američkog predsjednika Baracka Obame – umjeren i pun poštovanja, a govor je dobio pozitivne kritike i teheranskih medija.

Diplomatski odnosi između Irana i SAD-a prekinuti su 1979. godine, nakon Islamske revolucije, a dvije su zemlje u sukobu i zbog nuklearnog pitanja, s obzirom na to da Washington sumnja kako Iranci rade na izradi nuklearnog oružja, što službeni Teheran kategorički negira.

“Čini se da je s dolaskom na vlast nove iranske Vlade uspostavljena nova klima, a cijela međunarodna zajednica pokušava uzvratiti i odgovoriti na tu novu atmosferu. Naprimjer, Obama upotrijebio je umjeren način govora, pun poštovanja”, rekao je Sarmadi, a prenosi agencija Isna.

“No, bez ikakve sumnje, u vanjskoj su politici značajni konkretni potezi. Ako zemlje članice grupe 5+1 poštuju nuklearna prava Irana u sklopu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, smatram da je moguće postići rješenje”, kazao je.

Pohvalne reakcije

I iranska štampa pozdravlja i pohvalno piše o Obaminom govoru. Ekonomski list Donyaye Eghtessad skrenuo je pažnju na “sasvim drugačiji ton” kada je u pitanju Iran, navodi agencija Hina.

Umjereni list Shargh piše kako su “odnosi na novom putu te da čak i najtvrdokorniji pojedinci prihvaćaju činjenicu da je stigao trenutak za promjene”.

List također piše kako se i “međunarodna situacija značajno izmijenila u korist Irana, budući da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu sve izoliraniji”.

“U nastavku razgovora s Washingtonom o iranskom nuklearnom programu, koji bi, kako pišu mediji, mogao završiti odobrenjem iranskih prava, Izrael će se sve češće prikazivati kao država sklona ratu, a Iran kao pacifistička zemlja”, piše Shargh.

Dnevnik Etemad vidi izjave iranskog i američkog predsjednika, Hassana Rouhanija i Baracka Obame, kao historijsku priliku za odnose između SAD-a i Irana.

Konzervativna štampa ne dijeli optimizam umjerenih medija. List Kayhan ismijava “brbrljarije Obame o Iranu” te smatra da su njegove izjave o poštovanju prava Iranaca na nuklearnu energiju koja će se koristiti u mirotvorne svrhe samo “znak moći Irana.”

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO