Inspektori UN-a stigli u Damask

Žestoke borbe u gradu Daraa [Izvor: daraahora1]

Stručnjaci Ujedinjenih naroda doputovali su u srijedu u Siriju, gdje će istražiti više od deset navodnih slučajeva upotrebe hemijskog oružja.

Ekipa, koju vodi Ake Sellstrom, stigla je u glavni grad Damask krajem jutra u konvoju od tri vozila UN-a, javio je AFP.

Ona je prošlog mjeseca boravila u Siriji, gdje je istraživala napad hemijskim oružjem 21. augusta blizu Damaska, u kojem je smrtno stradalo blizu 1.500 ljudi, prema podacima Washingtona.

Zračni napad u Raqqi

Revolucionarno vijeće Sirije saopćilo je da je najmanje pet osoba poginulo, a 15 ranjeno u zračnom napadu sirijske vojske odane režimu predsjednika Bashara al-Assada u mjestu Tabka u gradu Raqqi, prenosi agencija Anadolija.

Vijeće navodi da je u napadu pričinjena velika materijalna šteta na javnim objektima i da je uništen veliki broj vozila.

Uporedo s tim, jaka eksplozija odjeknula je u blizini vojne kasarne sirijske vojske u gradu Haseke, a potom su uslijedili žestoki oružani sukobi zaraćenih strana.

Sirijski opozicionari također javljaju da su pobunjeničke snage Oslobodilačke vojske Sirije zadale teške udarce sirijskoj režimskoj vojsci na jugu Halepa, a da su režimske snage odgovorile zračnim napadima.

Režimske snage pretrpjele su gubitke u damaškoj regiji Jobar, a pješadijski okršaji sukobljenih strana se nastavljaju i u drugim dijelovima Damaska.

Lokalni koordinacijski komitet sirijskih pobunjenika (LCC) iz Hame javlja da su pobunjeničke snage u tom gradu srušile jedan vojni avion sirijske vojske.

U izvještaju od 16. septembra, misija UN-a je istakla da je uveliko korišten plin sarin, ali odgovornost za to nije pripisana niti jednoj od zaraćenih strana.

Stručnjaci moraju odrediti jesu li hemijski napadi izvedeni, ali ne i odrediti ko su počinitelji.

Saopćenje pobunjenika

U međuvremenu, 13 najmoćnijih pobunjeničkih grupa u Siriji izdale su saopćenje u kojem su navele da one ne priznaju nikakve opozicijske blokove bazirane u inostranstvu, uključujući Sirijsku nacionalnu koaliciju.

“Nacionalna koalicija i Vlada Ahmada Tomeha ne predstavljaju nas, niti ih mi priznajemo”, navodi se u saopćenju 13 najmoćnijih pobunjeničkih grupa u Siriji.

Takvu izjavu su potpisali i članovi Slobodne vojske Sirije, kao i oni iz Liwa al-Tawhida, glavne pobunjeničke snage u sjevernoj provinciji Halep te pripadnici Jabhata al-Nusre, grupe povezane s Al-Kaidom.

Vijeće sigurnosti UN-a stavilo je Al-Nusru na crnu listu u maju zbog povezanosti s Al-Kaidom, dok ih je američki State Department proglasio terorističkom organizacijom u decembru prošle godine.

Saopćenje su potpisale grupe Ahrar al-Sham i 19. divizija, relativno novi dio Slobodne sirijske vojske.

U svojoj zajedničkoj izjavi oni su, također, pozvali na primjenu šerijatskih zakona.

“Ove snage pozivaju sve vojne i civilne grupe da se ujedine u jasnom islamskom kontekstu, koji je baziran na šerijatskom zakonu, čineći ga jedinim izvorom zakonodavstva”, navodi se.

Poziva se i da se “napuste podjele, stavljajući interese [islamske] nacije iznad interesa svake grupe”.

Eskalacija nasilja

Saopćenje dolazi u momentu eskalacije nasilja između boraca iz različitih pobunjeničkih frakcija i Islamske države u Iraku i Levantu, još jedne grupe povezane s Al-Kaidom.

ISIL, kojeg je SAD označio kao “terorističku organizaciju”, objavio je prošle sedmice da će “ići u rat” protiv druge dvije pobunjeničke grupe u gradu Al-Bab, u provinciji Halep.

Deseci boraca ISIL-a poginuli su u sjevernom gradu Hazano u nedjelju u blizini granice s Turskom, kada su se pobunjenici sukobili.

Krhko primirje koje je dogovoreno prošle sedmice nakratko je obustavilo borbe između ISIL-a i brigade Sjeverna oluja u gradu Azaz u blizini Halepa.

ISIL i Jabhat al-Nusra su se, također, sukobile u subotu u istočnoj provinciji Hasaka, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu.

“To su najžešće borbe koje smo vidjeli između elemenata Salima Idrissa iz Slobodne vojske Sirije i Islamske države u Iraku i Levantu”, rekao je neimenovani američki zvaničnik agenciji Reuters, misleći na generala FSA-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije