Grčka policija upala u urede Zlatne zore

Policijski izvori navode kako se u narednim danima očekuju novi upadi u urede Zlatne zore (EPA)

Grčka policija upala je u prostorije neonacističke stranke Zlatna zora i uhapsila jednog policajca, objavile su vlasti tokom velike istrage veza između desničarskih političara i snaga sigurnosti.

Četrdesetpetogodišnji policajac, koji je radio kao tjelohranitelj jednog parlamentarca Zlatne zore, pritvoren je tokom racije kasno u utorak, kada su pretreseni uredi stranke u centralnoj Grčkoj, navodi policijski izvor.

Policajac je suspendiran prošlog septembra zbog sumnji da se pridružio političaru iz redova Zlatne zore i drugim neonacistima tokom napada na ulične štandove koje su držali useljenici.

Veze ove stranke i grčke policije su došle pod jak nadzor nakon ubistva antifašističkog muzičara, koje je izveo navodni član desničarske partije.

Fatalni napad nožem na 34-godišnjeg hip-hop umjetnika Pavlosa Fyssasa 18. septembra izazvao je ulične proteste i nagnao vlasti da zauzmu čvršći stav prema Zlatnoj zori.

Novi upadi

Nekoliko visokopozicioniranih policajaca je suspendirano nakon ubistva, jer nisu proveli istragu ureda Zlatne zore nedaleko od policijske stanice, a gdje se, navodno, držalo oružje. U ponedjeljak su dva oficira policije bila primorana odstupiti sa dužnosti.

Policijski izvori navode kako se u narednim danima očekuju novi upadi u urede Zlatne zore.

Iskoristivši porast društvenih tenzija u državi koja je pogođena krizom, Zlatna zora je prvi put dobila mjesta u Parlamentu Grčke na izborima prošle godine, kada je dobila skoro sedam posto glasova, odnosno 18 od 300 mjesta u Parlamentu.

Ranije je ova neonacistička stranka dovođena u vezu sa napadima na imigrante, iako zvanično negira takva djela, dok je nekoliko njenih parlamentaraca bilo umješano i u neke druge nasilničke incidente i trebaju se pojaviti na sudu.

Izvor: Agencije