Britanskim laburistima ne smeta EU

Laburisti, koji su 70-ih i 80-ih bili podijeljeni u vezi s Evropom, sad su većinski proevropski (EPA)

Britanska Laburistička stranka dala je do znanja da, ako pobijedi na predstojećim izborima 2015. godine, nema namjeru, barem za sada, organizirati referendum o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji, što je u slučaju izborne pobjede obećao konzervativni britanski premijer David Cameron.

To znači da konzervativci, koji, prema anketama, zaostaju za laburistima, ostaju jedina velika britanska stranka koja to namjerava učiniti u slučaju pobjede na izborima 2015. godine.

Cameron referendum planira organizirati do kraja 2017. godine, prenosi Hina.

Čelnik laburista Ed Miliband na zadnjem skupu laburista nije spomenuo Evropu, ne popustivši pod pritiskom manjine unutar svoje stranke da podrži referendum.

“Jako držimo do stava koji imamo”, rekla je glasnogovornica stranke za Evropu Emma Reynolds.

“Kad bismo ga promijenili to bi u ovoj fazi bilo nevjerovatno cinično. Značilo bi slabost, jer bi izgledalo kao da smo na to natjerani”, kazala je ona.

Ekonomija prije politike

Pobijede li na izborima, laburisti su već kazali da će zadržati postojeći britanski zakon koji nalaže referendum za odobrenje bilo kakvog većeg prenosa ovlasti uzrokovanog promjenama evropskih ugovora.

Laburisti, koji su 70-ih i 80-ih godina bili podijeljeni u vezi s Evropom, sad su većinski proevropski.

Glasnogovornik stranke za vanjske poslove Douglas Alexander rekao je da je vrh stranke razgovarao o referendumu, no da vodstvo podržava reforme EU-a iznutra, umjesto da prijeti izlaskom iz Unije.

“Luksuz rasprave razlikuje se od odgovornosti odluke”, rekao je on.

“Većina onih koji se u stranci zauzimaju za referendum smatraju ga sredstvom za obnovu podrške članstvu u EU-u, a ne za izlazak. To je prilično drugačije od Konzervativne stranke”, rekao je Alexander.

Miliband se, umjesto Evrope, usredotočio na ekonomiju, ali neki analitičari smatraju da bi si time mogao stvoriti probleme u budućnosti, jer se čini kao da izbjegava to pitanje.

Izvor: Agencije