Nova odgoda pristanka Cygnusa na ISS

Kapsula Cygnus je lansirana u srijedu pomoću rakete Antares, firme Orbital Sciences, iz NASA-inog centra Wallops (EPA)

Pristajanje kapsule bez ljudske posade Cygnus na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), isprva planirano za nedjelju ujutro, opet je odgođeno i to za subotu, zbog informatičkog problema, saopćila je američka NASA u ponedjeljak.

Zbog informatičkog problema, pristajanje kapsule za opskrbu ISS-a, prvo je bilo pomaknuto s nedjelje na utorak.

Kako sada stvari stoje, kapsula treba stići na ISS u subotu, sedmicu dana kasnije nego što je bilo planirano u početnom programu. Ta će odgoda u međuvremenu omogućiti da ruska raketa Sojuz s troje astronauta stigne u srijedu na ISS, dodaje američka svemirska agencija.

Kapsula Cygnus je lansirana u srijedu pomoću rakete Antares, kompanije Orbital Sciences, iz NASA-inog centra Wallops na otoku blizu obale Virginije.

Uništenje iznad Pacifika

Ovo je prvi testni let Orbitala na ISS. Orbital je, uz kalifornijsku kompaniju SpaceX, jedna od dvije privatne tvrtke koje je NASA izabrala za dopremu tereta na ISS.

Tokom svog prvog leta na ISS Cygnus treba prevesti 590 kilograma robe i opreme, među kojima hranu i odjeću za šest članova posade Expeditiona 37, koju čine troje Rusa, dvoje Amerikanaca i Italijan.

Cygnus će ostati na ISS-u mjesec dana. Za razliku od kapsule Dragon SpaceX, Cygnus se neće vratiti na Zemlju, nego će biti uništen nakon zadaće, iznad Pacifika, dok se bude vraćao na Zemlju.

Izvor: Agencije