Žene mijenjaju imidž libanske policije

Još donedavno je vladalo mišljenje da je libanska policija korumpirana, podijeljena, slabo opremljena i ne baš efikasna. Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučilo je takav imidž policije promijeniti i unaprijediti njen rad. Jedna od mjera bilo je primanje djevojaka u službu.

Sarel i Manal djevojke su s fakultetskom diplomom, stalnim poslom i sigurnim primanjima. Za zemlju s izraženim podjelama, nestabilnom ekonomijom i ratom u susjedstvu dovoljno da ne čine prosjek. No, izdvajaju se i po profesiji koju su izabrale.

Mogle su se baviti ekonomijom, koju su diplomirale, ali su se pridružile policijskim snagama. Svi muški članovi Sareline porodice već su u policiji, tako da je i njen odabir posla bio logičan.

“Ljudi su doista bili sretni kada su nas prvi put vidjeli na ulici, posebno jer smo mi prva grupa koja se pridružila policiji. Ponosni su na nas i podržavaju nas. I, najbitnije, sada nas gledaju kao ravnopravne, jer možemo raditi svaki posao koji rade i muškarci”, kaže Sarel.

Pancir, pištolj, puška…

Dan za ove djevojke počinje u bejrutskoj policijskoj stanici. Prvo kratak “brifing” s narednikom, a potom i opremanje. Sarel i Manel, s još dvije kolegice, na teren idu u civilu, ali i prilično naoružane. Osim pancirki na teren nose pištolje i poluautomatske puške. To najbolje govori s kakvim se problemima suočavaju na ulici.

“Na ulici ima mnogo opasnosti. Najrizičnije je privođenje osumnjičenih. Često pružaju otpor prilikom hapšenja”, otkriva Manal.

Do maja prošle godine u libanskoj policiji bile su zaposlene samo dvije žene. Na prvi konkurs prijavilo se njih skoro 11.000.

Liban je jedna od rijetkih arapskih država koja u policijskoj službi na svim nivoima ima zaposlene žene. Bave se različitim poslovima, od istražnih radnji preko sprečavanja trgovine oružjem i narkoticima, pa sve do patroliranja ulicom.

Trenutno ih je zaposleno blizu 1.100, a plan je da ih u narednim godinama bude još više, javlja reporter Al Jazeere Vladimir Bobetić.

Nema izuzetaka

Bejrut je grad koji pamti i rat i eksplozije automobila bombi. Najveći dio smjene Sarel i Manal provode u rutinskoj kontroli automobila.

Izuzetaka nema, pa ni među taksistima. Provjerava se sve, od registarskih tablica, vlasnika automobila pa do taksi dozvole. O uspjehu žena u policiji govori i činjenica da su u posljednjoj grupi diplomaca od 10 najboljih studenata njih osam bile žene.

“Tražili smo djevojke sa srednjom školom, ali većina njih ima završen fakultet. Neke imaju i po dvije diplome ili su na masterskom studiju. Imaju sposobnost da brzo uče, a mi imamo korist u svim sektorima. Odlučnije su u primjeni zakona, očuvanju reda i nisu sklone korupciji”, kaže policijski pukovnik Joseph Musalem.

Na ulici Sarel, Manal i njihove kolegice provjeravaju sumnjivo vozilo na jednom od gradskih parkinga. Nakon provjere iz centrale stiže potvrda je vozilo ukradeno. Djevojke kreću u akciju i hapse kradljivca, koji će iduća dva dana provesti u policijskom pritvoru.

Izvor: Al Jazeera