Saradnja dviju policija oko Mercatora

Slovenska policija je potvrdila da u istrazi vezanoj za nezakonitu trgovinu dionicama slovenskog Mercatora, na temelju povjerljivih informacija, surađuju i s hrvatskim sigurnosnim institucijama.

Međutim, iz slovenske policije ne navode smjernice u istrazi koja se odnosi na Hrvatsku.

U Sloveniji su ovih dana u toku bile pretrage kuća i poslovnih prostora osoba povezanih s ovim nezakonitim radnjama. Jedini osumnjičeni – sadašnji direktor Nove Ljubljanske banke Janko Medja – ispitan je i pušten na slobodu.

On tvrdi da nikada, pa ni 2009. godine, kao direktor Unicredit banke, nije zloupotrebljavao povjerljive informacije za stjecanje finansijske dobiti. Ipak, u dogledno vrijeme neće sudjelovati ni u kakvim poslovnim odlukama koje se tiču Mercatora.

Osumnjičena jedna osoba

Robert Slodej, istražitelj slovenskog Nacionalnog istražnog ureda, potvrdio je nastavak istrage i saradnju s hrvatskim istražiteljima.

“Osumnjičena je jedna fizička osoba i jedna pravna osoba. Razgovori teku u skladu s istragom. U petak smo naredili veći broj pretresa kuća, u kojima smo zaplijenili veću  količinu poslovne dokumentacije, koju sada analiziramo i procjenjujemo. Mogu potvrditi i da sarađujemo s hrvatskim sigurnosnim institucijama”, kazao je Slodej.

Istražitelji Nacionalnog istražnog ureda su u petak navečer završili s pretragama u vezi s navodnim zloupotrebama internih informacija, neslužbeno povezanih s dionicama Mercatora.

Medja je u izjavi za STA u petak rekao da je njegovo povezivanje s nepravilnostima u slučaju Mercator bez svake osnove, ustvrdivši da nikome nije otkrivao cjenovno osjetljive informacije.

Unicredit i Istrabenz

On je, u vrijeme pretposljednjeg pokušaja prodaje Mercatora, između 2011. i 2012. godine, bio član uprave Unicredit banke, koja ima u vlasništvu 8,01 posto dionica Mercatora.

Istražitelji Nacionalnog istražnog ureda su u petak na područjima policijskih uprava Ljubljane i Kranja obavili sedam kućnih pretresa, tražeći dokaze zloupotrebe insajderske informacije koja je utjecala na cijenu dionica.

Nekadašnji predsjednik uprave Unicredit banke Slovenije France Arhar, sadašnji predsjednik Nadzornog odbora NLB-a, čiji su ured također pretražili kriminalisti, potvrdio je kako su predmet istrage poslovi Unicredita s dionicama Mercatora u vrijeme kada su on i Medja bili članovi uprave te banke.

Pojasnio je da je banka dionice Mercatora svojedobno dobila na osnovi repo posla s Istrabenzom.

Izvor: Al Jazeera i agencije