Protesti kršćana zbog napada na crkvu

Pakistanski kršćani demonstrirali su u ponedjeljak diljem zemlje, zahtijevajući bolju zaštitu za svoje zajednice nakon eksplozije bombe ispred crkve u nedjelju u Pešavaru, na sjeverozapadu Pakistana, pri čemu je, prema posljednjim informacijama, poginula 81 osoba.

Demonstranti su u nekoliko većih gradova blokirali ceste i palili gume, zahtijevajući da Vlada preduzme jače mjere kako bi ih zaštitila.

Crkve i druga mjesta značajna za kršćansku zajednicu u Pešavaru su dodatno osigurani, rekao je policijski dužnosnik Noor Khan.

“Naša država i naše obavještajne agencije su toliko slabe da bilo ko može ubiti bilo koga u bilo koje vrijeme. To je sramota,” rekao je Paul Bhatti, čiji je brat, federalni ministar, ubijen 2011. godine.

Iako su Vladini dužnosnici osudili napad, to ne ulijeva veliku sigurnost kršćanskoj manjini.

Brojni povrijeđeni

Broj poginulih u eksploziji bombe ispred kršćanske crkve u Pešavaru na sjeverozapadu Pakistana dostigao je 81, saopćili su zvaničnici.

To je najveći napad na kršćansku manjinu u toj zemlji za više godina, saopćila je policija.

U eksploziji je, također, povrijeđeno 110 ljudi, potvrdio je bolnički zvaničnik.

Bombaš samoubica je aktivirao eksploziv kada su vjernici izlazili iz crkve poslije nedjeljne službe, rekao je policajac Noor Khan.

Za sada nije jasno da li su taj napad izveli jedan ili dva bombaša samoubice.

Očevici su rekli da su čuli dvije eksplozije, pri čemu je druga bila jača nego prva.

Među poginulima ima i nekoliko žena i djece, rekao je ljekar u jednoj bolnici u Pešavaru u koju su prevezeni povrijeđeni.

Nepoznati izvršioci

Niko još nije preuzeo odgovornost za taj napad, ali se sumnja da ga je izvela neka od mnogobrojnih pobunjeničkih grupacija koje djeluju u Pakistanu.

Pobunjenici su izveli niz napada širom zemlje od dolaska na vlast pakistanskog premijera Nawaza Sharifa u junu, uprkos tome što je on jasno rekao da vjeruje da je postizanje mirovnog sporazuma s talibanima najbolji način za smirivanje nereda u zemlji.

Velike pakistanske političke partije su odobrile Sharifov poziv na pregovore, upućen ranije ovog mjeseca, ali su talibani postavili uvjet da Vlada prije početka pregovora oslobodi zatvorenike i počne s povlačenjem trupa iz sjeverozapadnih regija zemlje koji su njihovo uporište.

Kršćani čine oko četiri posto od oko 180 miliona stanovnika Pakistana.

Izvor: Al Jazeera i agencije